Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Influenssa A, B ja RSV nukleiinihappo (kval)

8577 -InABRSV

Osatutkimukset

-InfANhO, -InfBNhO ja -RSVNhO

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Influenssa / RSV-epäily

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf

Näyte

TIKKUNÄYTE: Tehdaspuhdas dacron- tai nylontikku työnnetään 3-4 cm sieraimeen ja kiertoliikkeellä hangataan nenän limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Samalla tikulla kerätään soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan kuljetusnestettä sisältäävän putkeen (viruskuljetusputki), jota voi tilata Keskusvarastosta numerolla 325348).

NENÄNIELUIMUNÄYTE: Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolaa. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista (väh. 2 ml). Limanäyte lähetetään sellaisenaan joko limankeruuputkessa tai muussa tehdaspuhtaassa putkessa.

BAL, PLEURANESTE: Nestettä sellaisenaan tehdaspuhtaassa putkessa tai purkissa väh. 2ml.

Näyte toimitetaan laboratorioon välittömästi. Mikäli näytettä ei voida lähettää heti, sitä voidaan säilyttää jääkaapissa ad.3vrk. Pidempi- aikainen säilytys pakastettuna. HUOM! Kuivatikkunäyte säilyy vain 24h. Mikäli näyte on pakastettu se tulee myös lähettää pakastettuna (kuiva- jäissä). Näyte voidaan kuljettaa laboratorioon huoneenlämmössä, mikäli kuljetusaika on lyhyt (<2h), muussa tapauksessa kylmäkuljetus.

Menetelmä

Influenssa- ja RS-viruksen nukleiinihapon kavalitatiivinen osoittaminen reaaliaikaisella PCR:llä. Testi tunnistaa ja antaa erillisen tuloksen sekä influenssa A että influenssa B-viruksille sekä RS-virukselle. Testi ei tyypitä influenssa A viruksen alatyyppiä H1N1.

Tekotiheys

Päivystystutkimus

Tulokset valmiina

N. 1 h sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon. Epidemiahuippuina, jos näytteitä on paljon ja laite ruuhkautuu, vastausviive voi kasvaa.

Tulkinta

Positiivinen tulos influenssan tai RSV:n suhteen viittaa infektioon.

Huomautuksia

NordLab Oulaskankaan laboratoriossa tehtävien tutkimusten pyynnöt: 6193 -InABNhO ja 6198 -RSVNhO. Raahen sairaalan laboratoriossa tehtävän tutkimuksen pyyntö: 6193 -InABNhO

Päivitetty 31.08.2018 / LS

Sivun alkuun