Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Influenssa A, B ja RSV nukleiinihappo (kval)

8577 -InABRSV

Osatutkimukset

-InfANhO, -InfBNhO ja -RSVNhO

Indikaatiot

Influenssa / RSV-epäily

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf

Näyte

Imulima nenänielusta, nenänielunäyte, BAL-neste ja pleuraneste.

NENÄNIELUNÄYTE: Tehdaspuhdas dacron- tai nylontikku työnnetään sieraimen kautta syvälle nenänieluun ja kiertoliikkeellä hangataan nenänielun limakalvoa siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Tikku katkaistaan viruskuljetusnestettä sisältävään putkeen (UTM Viral Transport Media), jota voi tilata keskusvarastoista. Vaihtoehtoisesti näyte otetaan kahdella erillisellä tikulla nenästä ja nielusta. Nenänäyte otetaan 3-5 cm:n syvyydeltä molemmista sieraimista hankaamalla ja nielunäyte nielunkaarta ja nielun takaseinää hankaamalla. Tikut katkaistaan samaan viruskuljetusputkeen.

BAL-, bronkusaspiraattinäyte sellaisenaan steriilissä putkessa (väh. 2 ml). SULJE KORKKI HUOLELLISESTI!

IMUNÄYTE: Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetetään limaa molemmista sieraimista (väh 2 ml). Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolalla. Limanäyte lähetetään sellaisenaan (limankeruuputkissa), mieluiten saman päivän aikana. Ota näyte näytteenottoastiaan imun avulla. Älä jätä imuletkua näytteenottoastiaan.

Näytteiden säilytys ja lähetys: Näyte toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Näytettä voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa tilapäisesti 1-3 vrk.

Menetelmä

Influenssa- ja RS-viruksen nukleiinihapon kavalitatiivinen osoittaminen reaaliaikaisella PCR:llä. Testi tunnistaa ja antaa erillisen tuloksen sekä influenssa A että influenssa B-viruksille sekä RS-virukselle. Testi ei tyypitä influenssa A viruksen alatyyppiä H1N1.

Tekotiheys

Päivystystutkimus

Tulokset valmiina

N. 1 h sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon. Epidemiahuippuina, jos näytteitä on paljon ja laite ruuhkautuu, vastausviive voi kasvaa.

Tulkinta

Positiivinen tulos influenssan tai RSV:n suhteen viittaa infektioon.

Huomautuksia

Raahen sairaalan laboratoriossa tehtävän tutkimuksen pyyntö: 6193 -InABNhO

Päivitetty 30.11.2018 / SL

Sivun alkuun