Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Hepatiitti B-virus, akuutin vaiheen tutkimuspaketti

8441 S -HBVTuT

Osatutkimukset

S -HBcAb ja S -HBsAg

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio puh. 0406356351.

Indikaatiot

Akuutti hepatiitti, selvitys tartuttavuudesta, epäily hepatiitti B -kantajuudesta, immuniteetin osoittaminen.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia tai EDTA-plasmaa

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä. Akkreditoitu menetelmä. S-HBcAbM - tutkimus tehdään pakettitutkimuspyynnön yhteydessä tarvittaessa.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Yleistä

HEPATIITTI B-VIRUS TUTKIMUSTEN SUOSITELTU KÄYTTÖ:

Epäily akuutista hepatiitti B-virusinfektiosta, epäily hepatiitti B-viruksen kantajuudesta, sairastettuun Hepatiitti B infektioon liittyvän immuniteetin osoittaminen, tartuttavuuden selvittely: S-HBVTuT, 8441 (sisältää seuraavat tutkimukset: S-HBsAg nro 1605 ja S-HBcAb nro 1606 sekä tarvittaessa S-HBcAbM).

Tartuttavuuden/infektion aktiivisuuden tarkempi selvittely: S-HBE nro 8570 (sis. S-HBeAg ja S-HBeAb) ja tarvittessa S-HBVNh nro 6043.

Rokotusvasteen varmistaminen: S-HBsAb nro 1608.

Hepatiitti B viruksen DNA-pitoisuuden määrittäminen hoitopäätöstä tehtäessä ja lääkehoidon tehoa arvioitaessa: S-HBVNh nro 6043.

Epäiltäessä hepatiitti B infektiota muiden testien ollessa negatiiviset tai niiden tulosten ollessa ristiriitaisia tai epäiltäessä HBV-variantin aiheuttamaa infektiota: S-HBVNhO nro 4312.

Tulkinta

Tulokset normaalisti negatiiviset. Positiiviset tulokset varmistetaan tarvittaessa toisella menetelmällä.

Positiivisten löydösten tulkinta: HBsAg: tuore B-hepatiitti tai hepatiitti B-viruksen kantaja. HBcAb: tuore B-hepatiitti, sairastanut B-hepatiitin tai hepatiitti B-viruksen kantaja. HBcAbM: tuore tai vuoden sisällä sairastettu B-hepatiitti tai kroonisen B-hepatiitin pahenemisvaihe. HBsAb: toipunut hepatiitti B infektiosta tai saanut hepatiitti B rokotuksen.

HBVNhO, HBVNh: HBV-DNA:n läsnäolo seerumissa/plasmassa viittaa aktiiviin hepatiitti B-virusinfektioon.

TULOKSET VALMIINA: (S-HBVTuT, S-HBsAg, S-HBcAb) Negatiivinen tai alustava reaktiivinen tulos seuraavana arkipäivänä, lopullinen positiivinen tulos 1-3 arkipäivässä.

Huomautuksia

S-HBVTuT paketin osatutkimukset S-HBsAg ja S-HBcAb ovat tilattavissa myös erikseen. Rokotusvasteen mittaamiseen tarkoitettu HBsAb ei sisälly HBVTuT pakettiin.

Päivitetty 30.07.2019 / KJ

Sivun alkuun