Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Respiratoriset virukset, nukleiinihapon osoittaminen (kval)

8340 -RVirNhO

Osatutkimukset

-AdenNho, -BocaNhO, -EvirNhO, -hMPVNhO, -InfANhO, -InfBNhO, -Kor229E, -KorNL63, -KorOC43, -Pin1NhO, -Pin2NhO, -Pin3NhO, -Pin4NhO, -RinoNhO, -RSVaNhO ja -RSVbNhO

Tiedustelut

Erityisanalytiikan Serologian laboratorio 040 635 63 78.

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf

Näyteastia

Steriili kierrek. putki 10 ml tai viruskuljetusputki.

Näyte

Imulima nenänielusta, nenä/ nenänielutikku, nielutikku, BAL-neste ja pleuraneste.

BAL-, bronkusaspiraattinäyte sellaisenaan steriilissä putkessa (väh. 2 ml).SULJE KORKKI HUOLELLISESTI!

NENÄNIELUIMUNÄYTE: Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetetään limaa molemmista sieraimista (väh 2 ml). Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolalla. Limanäyte lähetetään sellaisenaan (limankeruuputkissa), mieluiten saman päivän aikana. Ota näyte näytteenottoastiaan imun avulla. Älä jätä imuletkua näytteenottoastiaan.

TIKKUNÄYTE: nenä ja nielu: Tehdaspuhdas darcon tai nylontikku työnnetään n. 3-4 cm sieraimeen ja kiertoliikkeellä hangataan nenän limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Samalla tikulla kerätään soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan kuljetusnestettä sisältävään putkeen (viruskuljetusputki, jota voi tilata Keskusvarastosta numerolla 32548). Toisella tikulla pyyhitään tukevasti nielukaaria ja nielun takaseinän limakalvoa niin, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Tikku katkaistaan samaan kuljetusnesteputkeen. Näytetikun voi lähettää myös steriilissä 10 ml putkessa.

Näytteiden säilytys ja lähetys: PCR-näyte toimitetaan laboratorioon välittömästi, mielellään jäähdytettynä. Näytettä voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa tilapäisesti 1-3 vrk, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Mikäli näyte on pakastettu, se tulee lähettää myös pakastettuna (kuivajäissä tai vastaavassa). Kuivatikkunäyte ei säily testauskelpoisena vuorokautta pidempään, se voidaan säilyttää yli yön jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä vuorokauden sisällä.

Menetelmä

PCR (polymeraasiketjureaktio)

Tekotiheys

arkipäiväisin ma-pe.

Tulkinta

Positiivinen/negatiivinen kunkin yksittäisen viruksen suhteen. Normaalisti negatiivinen. Positiivinen löydös on osoitus tuoreesta infektiosta.

Tekotiheys: arkipäivisin (ma-pe), näyte tulee olla laboratorion asiakaspalvelussa aamulla viimeistään 8.00, jotta tulos saadaan samalle päivälle. Kiireelliset näytteet toimitettava suoraan serologian laboratorioon.(OYS:n Kaiku järjestelmässä kuljetustilaus tarvittaessa osoitteeseen OYS, LABORATORIO ASIAKASPALVELU).

Päivitetty 20.07.2018 / VHM

Sivun alkuun