Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Norovirus, antigeeniosoitus, ulosteesta

8302 F -NoroAg

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 2, puh. 040-6356307.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Oksennus- ja vatsataudin etiologian selvittäminen.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu, mahdollinen epidemiaepäilyn kuvaus. Epidemiatilanteessa on lähetteessä ilmoitettava epidemiatunnus. Tutkimus on tehtävä samanaikaisesti 3-5 samaan epidemiaan liittyvän potilaan näytteestä menetelmän epäherkkyydestä johtuen. HUOM! Epidemiatilanteessa ennen lähettämistä otettava yhteys mikrobiologian laboratorioon puh. 040 6356307 tai 040 6356277. Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#mb_uloste

Suoritus

Noroviruksen antigeenimääritys ulosteesta.

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki

Näyte

Ulostetta kierrekorkillisessa muovipurkissa. Purkki on suljettava hyvin ja pakattava varalta muovipussiin, jotta näyte ei pääse valumaan sen ulkopuolelle ja aiheuttamaan lisätartuntoja näytteenkäsittelijöille.

Säilytys: Näyte säilyy huoneenlämmössä 2 vrk ja jääkaapissa max. 3 vrk, pitempi säilytys pakastettuna.

Lähetys: Jos näyte saadaan laboratorioon 2 vrk sisällä, voidaan lähettää huoneenlämmössä, muuten kylmäkuljetus.

Menetelmä

Immunokromatografinen Noro-virus antigeenin osoitus (pikatesti).

Tekotiheys

Päivittäin.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Tulos valmiina: samana päivänä, jos näyte laboratoriossa klo 15 mennessä, la-su klo 12 mennessä.

Huomautuksia

Ripuliepidemian laajempaa selvitystä varten suosittelemme pyydettävän myös F-BaktVi1, F-BaktVi3 ja F-AdRoAg tutkimukset, joita varten tarvitaan lisänäytteet: 10 ml ulostetta purkissa ja näytettä bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa.

VIRHELÄHTEET: Menetelmän herkkyys on n. 90%, joten epidemian tunnistamiseen tarvitaan näytteet 3-5 samaan epidemiaan kuuluvasta potilaaasta.

Norovirus muuntuu helposti, joten antigeenimääritys ei välttämättä tunnista uutta tyyppiä.

Virusmäärä on suurimmillaan ripulivaiheen aikana. Ulosteen kiinteydyttyä virusmäärä ulosteessa voi laskea alle testin detektiotason.

HUOM! Oksennusnäytteistä ja vastasyntyneiden ulostenäytteistä pyydetään aina F-NoroNhO (4940) -tutkimus. Lisäksi NhO-tutkimus tehdään automaattisesti, jos antigeenitestin tulos on epäselvä.

Päivitetty 24.10.2017 / LS

Sivun alkuun