Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Epideeminen virustutkimuspaketti, ulosteesta

8184 F -VirEpid

Osatutkimukset

F -AdenAg, F -AstrNhO, F -NoroAg, F -NoroNhO ja F -RotaAg

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 2, p. 040-6356307.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Oksennus- ja vatsataudin etiologian selvittäminen epidemiatilanteessa.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Epidemiaepäilyn kuvaus ja mahdollinen ulkomaanmatka ja kohde. Esitietoihin tulee mainita epidemiatunnus esim. osastoXX. Tutkimus on tehtävä samanaikaisesti 3-5 samaan epidemiaan liittyvän potilaan näytteestä menetelmän epäherkkyydestä johtuen. HUOM! Ennen lähettämistä otettava yhteys mikrobiologian laboratorioon puh. 08-3154012 tai 040-5127203. Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#mb_uloste

Suoritus

Tutkimuksessa tehdään ensisijaisesti norovirus-, rotavirus- ja adenovirusantigeenimääritykset. Näyte pakastetaan ja siitä voidaan tehdä tarvittaessa F-NoroNhO, F-AstrNhO ja F-VirEm ja muita tutkimuksia. Tutkimuksen hinta määräytyy sisällön mukaan.

Näyte

Ulostetta vähintään 2ml kierrekorkillisessa muovipurkissa. Purkki on suljettava hyvin ja pakattava varalta muovipussiin, jotta näyte ei pääse valumaan sen ulkopuolelle ja aiheuttamaan lisätartuntoja näytteenkäsittelijöille.

Kuljetus ja säilytys jääkaappilämpötilassa. Näyte säilyy max. 3 vrk.

Menetelmä

Kts. yksittäiset tutkimukset.

Tekotiheys

ma-pe

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Tulos valmiina: Rota-adenoAg ja NoroAg vastaukset saadaan samana päivänä, mikäli näyte on laboratoriossa ennen klo 12. Muut tarvittaessa tehtävät tutkimukset lähetetään alihankintaan ja vastaukset saadaan 1-2 viikon sisällä näytteen saapumisesta alihankintalaboratorioon.

Huomautuksia

Määrityksiä tehdään epidemiatilanteessa tapauskohtaisesti.

Ripuliepidemian laajempaa selvitystä varten suosittelemme pyydettävän myös F-BaktVi3 (sis. F-BaktVi1)sekä laitosepidemiassa F-CldiTut tutkimukset, joita varten tarvitaan lisänäytteeksi ulostetta bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa.

VIRHELÄHTEET:

Norovirustestin herkkyys 90% yksittäisen potilaan kohdalla.

Näytteenoton ajoitus: Ripulitapauksissa virusten pitoisuus ulosteessa korkeimmillaan ripulivaiheen aikana, jonka jälkeen virus yleensä häviää parin viikon sisällä alle määritysherkkyyden.

Päivitetty 11.10.2017 / LS

Sivun alkuun