Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Keliakia, vasta-ainetutkimus,seerumista

8119 S -KeliAb

Osatutkimukset

S -DGPAbG ja S -tTGAbA

Tiedustelut

Erityisanalytiikka serologian laboratorio 040 635 63 77.

Indikaatiot

Keliakiaepäily ja dieettihoidon seuranta.

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia.

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

Fluoro-entsyymi-immunologinen menetelmä (FEIA).

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa.

Tulkinta

Tulokset vastataan viitearvoineen yhtenä kokonaisuutena. Kudostransglutaminaasi IgA vasta-ainemääritys on spesifinen keliakian suhteen. Koska keliakiaan liittyy tavallista suurempi IgA:n puutoksen esiintyvyys, tehdään myös anti-deamidoitugliadiinipeptidi IgG määritys. Useimmille IgA-puutospotilailla IgG-luokan vasta-aineet deamidoitua gliadiinipeptidiä kohtaan ovat positiiviset.

Keliakian käypähoitosuosituksen mukaan huomattavan suuri (> 10 kertaa viitealueen yläraja) transglutaminaasi IgA (S-tTGAbA) vasta-ainepitoisuus on hyvin vahva merkki keliakiasta. Keliakiadiagnoosin tekemiseksi edellä mainittu vasta-ainelöydös varmistetaan seerumin IgA-luokan endomysiumvasta-aineilla (S-EMAbA). Jos myös endomysiumvasta-aineet ovat positiiviset, keliakiadiagnoosi voidaan tehdä ilman ohutsuolen limakalvon koepalaa. Endomysiumvasta-ainetestin laboratorioteknisen työläyden takia testi ei kuitenkaan ole optimaalinen menetelmä keliakian laajamittaiseksi ensilinjan seulontatutkimukseksi vaan sitä tulee käyttää vain tilanteessa joissa sen avulla voidaan välttää gastroskopia.

TULOKSET VALMIINA: 7 vrk kuluessa.

VIITEARVOT: kaikille tutkimuksille <7 U/ml.

Huomautuksia

S-tTGAbA (1885), S-tTGAbG (1886), S-DGPAbA (6300) ja S-DGPAbG (6299) ovat tilattavissa erikseen.

Päivitetty 18.02.2019 / KJ

Sivun alkuun