Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

COVID-19-koronavirustauti, nukleiinihappo (kval)

6466 -CV19NhO

Tiedustelut

Kiireellisiä hoidon kannalta välttämättömiä tutkimustuloksia voi tiedustella numerosta 040 635 6377

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu infektiontorjuntayksiköiden ohjeistusten mukaiseen käyttöön COVID-19 diagnostiikassa.

Esivalmistelu

Ennen näytteenottoa perehdy huolellisesti alueesi infektiontorjuntayksikön ohjeisiin.

Näyteastia

Viruskuljetusputki (UTM Viral Transport Media)

Näyte

Ensisijainen näyte lieväoireisella potilaalla on ylähengitystie-erite nenänielusta yhdellä taipuisavartisella nukkatikulla viruskuljetusputkeen (UTM) otettuna. Mikäli taipuisavartisia nukkatikkuja ei ole käytettävissä, tulee näyte ottaa jäykkävartisella nukkatikulla ensin nielusta ja tämän jälkeen samalla tikulla molemmista sieraimista. Näytteenottamisesta ja vaihtoehtoisista näyteputkista löytyy tarkemmat ohjeistukset osoitteessa: https://www.nordlab.fi/fi/covid-19-koronavirus-nordlabin-ajankohtaiset-tiedotteet

Mikäli ylähengitystie-eritenäyte on jäänyt negatiiviseksi ja infektion etiologia on edelleen epäselvä, suositellaan vaikeaoireiselta potilaalta otettavaksi alahengitystie-eritenäyte steriiliin kierrekorkilliseen näyteastiaan.

Näytteenoton jälkeen puhdista näyteastian ulkopinta ja tämän jälkeen liitä näyteastiaan tutkimuksen pyyntötarra. Aseta näyteastia suljettavaan muoviseen salpapussiin (esim. Minigrip) ja laita pussin sisään imupaperia. Liitä salpapussin päälle toinen saman tutkimuspyynnön pyyntötarra.

Näyte on toimitettava analysoivaan laboratorioon mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Viruskuljetusputkeen tai steriiliä keittosuolaa sisältävään putkeen otettu näyte säilyy jääkaappilämpötilassa enintään 3 vuorokautta. Steriiliin kierrekorkilliseen näyteastiaan otetut alahengitystie-eritenäytteet tulee toimittaa analysoivaan laboratorioon vuorokauden sisällä näytteenotosta.

Ohjeet näytteenottajan suojautumisesta löytyvät alueellisten infektiontorjuntayksiköiden toimintaohjeista.

Menetelmä

Viruksen nukleiinihapon osoitus RT-PCR-menetelmällä.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Positiivinen tulos osoittaa COVID-19 tartunnan.

Huomautuksia

Virhelähteet: väärin otettu, kuljetettu tai säilytetty näyte. Viruksen erittyminen voi vaihdella eri anatomisilla alueilla ja eri infektion vaiheissa.

NordLabin ajantasaiset ohjeet COVID-19-diagnostiikkaan liittyen löytyy osoitteesta: https://www.nordlab.fi/fi/covid-19-koronavirus-nordlabin-ajankohtaiset-tiedotteet

Päivitetty 19.05.2020 / JT

Sivun alkuun