Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

COVID-19-koronavirustauti, nukleiinihappo (kval)

6466 -CV19NhO

Tiedustelut

Kiireellisiä hoidon kannalta välttämättömiä tutkimustuloksia voi tiedustella klo 7-21 numerosta 040 635 6377 ja klo 21-7 numerosta 040 635 6351.

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu infektiontorjuntayksiköiden ohjeistusten mukaiseen käyttöön COVID-19 diagnostiikassa.

Esivalmistelu

Ennen näytteenottoa perehdy huolellisesti alueesi infektiontorjuntayksikön ohjeisiin.

Näyteastia

Viruskuljetusputki (UTM Viral Transport Media)

Näyte

Ohjeet näytteenottajan suojautumisesta löytyvät alueellisten infektiontorjuntayksiköiden toimintaohjeista.

Hengitystie-eritenäyte ylemmistä hengitysteistä. Ensisijaisesti nenänielusta nukkatikulla UTM-viruskuljetusputkeen (COPAN 353C - Toimittaja Mekalasi, keskusvaraston tilausnumero 31018) otettuna. Myös Virus Stabilization tube-putki (Vacuette) käy. Jos nenänielunäytteenotto ei ole mahdollista voidaan näyte ottaa sieraimesta tai nielusta. Tarkempi näytteenotto-ohje: https://www.nordlab.fi/fi/terveydenhuollon-ammattilaisille/naytteenotto-ohjeet

Vaikeaoireiselta potilaalta suositellaan otettavaksi samanaikaisesti myös alahengitystie-eritenäyte (yskös, BAL, bronkus/trachea-aspiraatti) steriiliin kierrekorkilliseen näyteastiaan (väh 2 ml).

Näytteenoton jälkeen puhdista näyteastian ulkopinta ja tämän jälkeen liitä näyteastiaan tutkimuksen pyyntötarra. Aseta näyteastia suljettavaan muoviseen salpapussiin (esim. Minigrip) ja laita pussin sisään imupaperia. Liitä salpapussin päälle toinen saman tutkimuspyynnön pyyntötarra.

Näyte on toimitettava analysoivaan laboratorioon mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Viruskuljetusputkeen otettu näyte säilyy jääkaappilämpötilassa enintään 3 vuorokautta. Steriiliin kierrekorkilliseen näyteastiaan otetut alahengitystie-eritenäytteet tulee toimittaa analysoivaan laboratorioon vuorokauden sisällä näytteenotosta.

Menetelmä

Viruksen nukleiinihapon osoitus RT-PCR-menetelmällä.

Sars-CoV-2 nucleic acid detection by RT-PCR method.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Positiivinen tulos osoittaa COVID-19 tartunnan.

Huomautuksia

Virhelähteet: väärin otettu, kuljetettu tai säilytetty näyte. Viruksen erittyminen voi vaihdella eri anatomisilla alueilla ja eri infektion vaiheissa.

NordLabin ajantasaiset ohjeet COVID-19-diagnostiikkaan liittyen löytyy osoitteesta: https://www.nordlab.fi/fi/covid-19-koronavirus-nordlabin-ajankohtaiset-tiedotteet

Päivitetty 15.06.2022 / KJ

Sivun alkuun