Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Testosteroni, vapaa, laskettu, seerumista

6451 S -TestoVL

Osatutkimukset

S -SHBG ja S -Testo

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356376

Asiantuntijat

kemisti Johanna Miettinen: johanna.miettinenatnordlab.fi / 040 6356272 ja professori Olli Vuolteenaho: olli.vuolteenahoatnordlab.fi / 0406356423

Esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi klo 7-9. Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml (geeliputki ei käy)

Näyte

Tutkimusta varten tulee ottaa kaksi erillistä näyteputkea:

S-SHBG OSATUTKIMUKSEN NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 3 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

S-TESTO OSATUTKIMUKSEN NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia (lapset: vähintään 0,5 ml seerumia). Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 3 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäytteet lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä 3 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

S -TestoVL: laskennallinen suure.

S -Testo: Nestekromatografia-massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä.

S -SHBG: Immunoluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

miehet 155 - 800 pmol/l
naiset 9 - 30 pmol/l

Tulkinta

Testosteronista n. 2-3% on vapaata, biologisesti aktiivista hormonia. Loput testosteronista on pääosin sitoutuneena proteiiniin. Pääasialliset sitojaproteiinit ovat albumiini ja sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG). SHBG syntetosoituu maksassa ja sen pitoisuuteen vaikuttavat useat tekijät. SHBG-tasoa kohottavat raskaus, estrogeenit (e- pillerit) ja hypertyreoosi ja sitä laskevat hyperandrogenismi (testosteroni), obesiteetti ja hypotyreoosi. Kokonaistestosteronitaso riippuu suuresti verenkierron SHBG- tasosta sen testosteronia sitomiseen perustuvan "varastointiominaisuuden" takia. Koska hyperandrogenismi naisilla laskee seerumin SHBG-tasoa, kokonaistestosteronitaso antaa usein väärän kuvan androgeenivaikutuksesta. Vapaa testosteroni kuvaa etenkin naisilla testosteronin biologista aktiviteettia paremmin kuin seerumin testosteronin kokonaispitoisuus. Miehillä Seerumin SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana. Siksi kokonaistestosteroni ei aina paljasta alkavaa hypogonadismia.

Päivitetty 24.02.2020 / JM

Sivun alkuun