Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

P -Kolesteroli, low density lipoproteiinit

6433 P -Kol-LDL

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Valtimotaudin riskin arviointi, dyslipidemioiden luokittelu ja hoidon seuranta

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml litium-hepariiniplasmaa. Plasma säilyy 3 vrk jääkaapissa, pakastettuna kuukausia.

LÄHETYS: Plasmanäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Fotometrinen, suora entsymaattinen.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Kolesteroli on solukalvojen välttämätön rakenneosa ja steroidihormonien synteesin lähtöaine. Kolesterolia saadaan ravinnosta ja sitä syntetoituu maksassa ja suoliston seinämässä. Plasmassa kolesteroli on sitoutuneena pääasiassa low density lipoproteiineihin (LDL) ja high density lipoproteiineihin (HDL). LDL-lipoproteiinit kuljettavat kolesterolia maksasta kudoksiin ja HDL-lipoproteiinit kudoksista maksaan eritettäväksi sappeen. Low density lipoproteiinit (LDL) muodostuvat pääasiassa perifeerisessä veressä very low density -lipoproteiineista (VLDL), kun niistä on vapautunut triglyseridejä soluihin. LDL kiertää verisuonissa ja saostuu makrofagien fagosytoosin vuoksi valtimoiden seinämiin. Suurentunut kokonaiskolesteroli, korkea LDL ja matala HDL korreloivat lisääntyneeseen ateroskleroosin riskiin.

Viitearvot

tavoitearvo kaikki alle 3 mmol/l

Tulkinta

Huom. Viitearvot perustuvat paastonäytteillä tehtyihin tutkimuksiin.

Dyslipidemian Käypä hoito -suosituksen (2017) mukainen LDL-kolesterolin tavoitearvo väestötasolla on alle 3,0 mmol/l. Erityisen suuren riskin potilailla (mm. potilaat joilla on sepelvaltimotauti tai muu ateroskleroottinen valtimosairaus, diabetes jossa kohde-elinvaurio tai muita riskitekijöitä, vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta) tavoitteena on LDL-kolesterolitaso alle 1,8 mmol/l. Suuren riskin potilailla (mm. muut kuin edellä mainitut diabeetikot, keskivaikea munuaisten vajaatoiminta) LDL-kolesterolin tavoitearvo on alle 2,5 mmol/l.

Pohjoismaisessa NORIP-viitearvoprojektissa P -Kol-LDL-viitevälit olivat eri-ikäisillä aikuisilla seuraavat:

 IKÄRYHMÄ         VIITEVÄLI
 18-29 -vuotiaat  1,21 - 4,00 mmol/l
 30-49 -vuotiaat  1,47 - 4,25 mmol/l
 yli 49-vuotiaat  1,94 - 5,08 mmol/l

Syitä suurentuneeseen LDL-kolesterolipitoisuuteen: metabolinen oireyhtymä, hypotyreoosi, nefroottinen oireyhtymä, krooninen munuaisvaurio, raskaus, myelooma, porfyria ja anoreksia

Syitä matalaan LDL-kolesterolipitoisuuteen: vaikea yleissairaus, abetalipoprotenemia

Lähteet

 Dyslipidemiat -käypä hoito -suositus 18.12.2017.
 Rustad P ym. Scand J Clin Lab Invest 2004 64:271-84.

Päivitetty 23.11.2021 / SL

Sivun alkuun