![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
6375 | F -ParaNhO |
F -CrypNhO, F -EhisNhO ja F -GiarNhO
Mikrobiologian laboratorio, p. 0406356305
Epäily suolistoparasiittien aiheuttamasta taudista. Tutkimusta suositellaan käytettävän ensisijaisena tutkimuksena epäiltäessä suoliston alkueläininfektiota. Tutkimus sisältää yleisimmät hoitoa vaativat suoliston alkueläinparasiitit: Giardia lamblia, Cryptosporidium spp. (C.parvum/C.hominis) ja Entamoeba histolytica.
Mikrobiologian lähete https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu. Edeltävä ulkomaanmatka ja sen kohde. Liittyykö tapaus epidemiaan? Lähettäjän yhteystiedot (myös puh.numero).
10% formaliinipurkki varoitustarralla
Ulostetta 10% formaliinissa. Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa 5 vrk, huoneenlämmössä 2 vrk. Nukleiinihapon monistukseen perustuva testi on herkempi kuin mikroskopointi ja siksi yksi ulostenäyte yleensä riittänee.
Näytteenotto-ohje: https://www.nordlab.fi/potilaille/laboratoriossa-asionti/valmistautuminen/ohjeet-kotona-otettaville-naytteille/
Tutkimuksessa osoitetaan ulostenäytteestä reaaliaikaisella, täysautomaattisella, PCR-menetelmällä seuraavien patogeenien spesifisiä geenialueita:
1. Giardia lamblia
2. Cryptosporidium spp. (C.parvum/C.hominis)
3. Entamoeba histolytica
Kukin osatutkimus vastataan erikseen POSIT tai NEGAT.
TULOKSET VALMIINA: 4 vrk sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.
Tutkimuksella voidaan todeta tärkeimmät ripulia tai koliittia aiheuttavat alkueläimet: Giardia lamblia, Cryptosporidium spp. (C. parvum tai C. hominis) ja Entamoeba histolytica. Tutkimuksella ei voida todeta madonmunia (matoinfektiota epäiltäessä pyydetään F-Para-O) tai Dientamoeba fragilista (epäiltäessä pyydetään F-DifrNhO) eikä muita harvinaisia ihmiselle ripulia aiheuttavia alkueläimiä.
VIRHELÄHTEET: Väärin otettu, kuljetettu tai säilytetty näyte. Edeltävä antimikrobihoito voi vaikuttaa tulokseen.
Päivitetty 12.11.2019 / AEAL