Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

F -Parasiitit, nukleiinihappo (kval)

6375 F -ParaNhO

Osatutkimukset

F -CrypNhO, F -EhisNhO ja F -GiarNhO

Tiedustelut

Mikrobiologian laboratorio, p. 0406356305

Indikaatiot

Epäily suolistoparasiittien aiheuttamasta taudista. Tutkimusta suositellaan käytettävän ensisijaisena tutkimuksena epäiltäessä suoliston alkueläininfektiota. Tutkimus sisältää yleisimmät hoitoa vaativat suoliston alkueläinparasiitit: Giardia lamblia, Cryptosporidium spp. (C.parvum/C.hominis) ja Entamoeba histolytica.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu. Edeltävä ulkomaanmatka ja sen kohde. Liittyykö tapaus epidemiaan? Lähettäjän yhteystiedot (myös puh.numero).

Näyteastia

10% formaliinipurkki varoitustarralla

Näyte

Ulostetta 10% formaliinissa. Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa 5 vrk, huoneenlämmössä 2 vrk. Nukleiinihapon monistukseen perustuva testi on herkempi kuin mikroskopointi ja siksi yksi ulostenäyte yleensä riittänee.

Näytteenotto-ohje: https://www.nordlab.fi/potilaille/laboratoriossa-asionti/valmistautuminen/ohjeet-kotona-otettaville-naytteille/

Menetelmä

Tutkimuksessa osoitetaan ulostenäytteestä reaaliaikaisella, täysautomaattisella, PCR-menetelmällä seuraavien patogeenien spesifisiä geenialueita:

1. Giardia lamblia

2. Cryptosporidium spp. (C.parvum/C.hominis)

3. Entamoeba histolytica

Tulkinta

Kukin osatutkimus vastataan erikseen POSIT tai NEGAT.

TULOKSET VALMIINA: 4 vrk sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tutkimuksella voidaan todeta tärkeimmät ripulia tai koliittia aiheuttavat alkueläimet: Giardia lamblia, Cryptosporidium spp. (C. parvum tai C. hominis) ja Entamoeba histolytica. Tutkimuksella ei voida todeta madonmunia (matoinfektiota epäiltäessä pyydetään F-Para-O) tai Dientamoeba fragilista (epäiltäessä pyydetään F-DifrNhO) eikä muita harvinaisia ihmiselle ripulia aiheuttavia alkueläimiä.

Huomautuksia

VIRHELÄHTEET: Väärin otettu, kuljetettu tai säilytetty näyte. Edeltävä antimikrobihoito voi vaikuttaa tulokseen.

Päivitetty 12.11.2019 / AEAL

Sivun alkuun