Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Dermatofyytit, nukleiinihappo (kval)

6371 -DermNhO

Tiedustelut

Serologian laboratorio, puh. 040 635 6377.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Epäily ihon tai kynsien silsasieni-infektiosta. Menetelmä tunnistaa Trichophyton rubrum ja Trichophyton mentagrophytes -lajit. Muiden silsasienten kohdalla käytetään Sk-SienVi-tutkimusta.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki tai petrimalja.

Näyte

Näytteeksi on otettava riittävästi infektoitunutta ihohilsettä tai kynttä.

IHO: Hilsenäyte: Näytteenottopaikka puhdistetaan ensin liasta, rasvasta ja irrallisesta karstasta (vesipesu tai tarvittaessa esim. 80% alkoholi). Ihon puhdistuksen jälkeen leviämässä olevan ihottuma-alueen reunasta, ei keskeltä, raaputetaan tehdassteriilillä veitsellä RUNSAASTI hilsettä kuivaan steriiliin astiaan (petri-maljaan tai purkkiin). Jos infektioalueella on rakkuloita, niiden katto irrotetaan atuloilla ja saksilla näytteeksi ja lähetetään steriilissä putkessa. Näytteet lähetettävä 3 vrk kuluessa näytteenotosta. Mikäli näytettä ei voi lähettää näytteenottopäivänä, säilytys jääkaappilämpätilassa.

KYNNET: Kynsilakka poistetaan raaputtamalla ja sen jälkeen näytteenottoalue puhdistetaan huolellisesti (vesipesu tai esim. 80% alkoholi). Kynnen kärkiosa ja terveet pintakerrokset poistetaan kynsipihdeillä tai vuolemalla ohuita lastuja veitsellä. Näytteeksi leikataan viallista kynttä tai kynsilevyn pohjakerrosta. Näyte lähetetään huoneenlämmössä kuivana tehdassteriilissä astiassa (petrimalja, purkki ja putki) mikrobiologian laboratorioon. Näytteet lähetettävä 3 vrk kuluessa näytteenotosta. Mikäli näytettä ei voi lähettää näytteenottopäivänä, säilytys jääkaappilämpötilassa.

Lisätietoja: www.kaypahoito.fi/suositukset/nimenmukaan/ihon, hiusten ja kynsi-infektion näytteidenotto, diagnostiikka ja vastauskäytäntö. Sieninäytteiden ottaminen, katso kuvat.

Menetelmä

DermNhO-tutkimuksella osoitetaan T. rubrum ja T. mentagrophytes silsasienet lajitasolle suoraan iho- ja kynsinäytteestä PCR -menetelmällä.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Viikon sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Näytteestä vastataan Trichophyton rubrum ja Trichophyton mentagrophytes lajitasolle.

Päivitetty 11.10.2017 / LS

Sivun alkuun