Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Dermatofyytit, nukleiinihappo (kval)

6371 -DermNhO

Tiedustelut

Serologian laboratorio, puh. 040 635 6377.

Indikaatiot

Epäily ihon tai kynsien silsasieni-infektiosta. Menetelmä tunnistaa Trichophyton rubrum- ja Trichophyton interdigitale/mentagrophytes -lajit. Muiden silsasienten kohdalla käytetään Sk-SienVi-tutkimusta.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki

Näyte

Näytteeksi on otettava riittävästi infektoitunutta ihohilsettä tai kynttä.

ENNEN NÄYTTEENOTTOA: Näytteenottoalue on puhdistettava kontaminoivista mikrobeista pyyhkimällä se 80-prosenttisella alkoholilla.

IHO: Leviämässä olevan ihottuma-alueen reunalta (terveen ja sairaan alueen rajalta), ei keskeltä, raaputetaan tehdassteriilillä veitsellä RUNSAASTI hilsettä kuivaan steriiliin astiaan (kierrekorkilliseen purkkiin). Jos infektioalueella on rakkuloita, niiden katto irrotetaan atuloilla ja saksilla mukaan näytteeksi.

KYNNET: Näyte otetaan sienen etenemisvyöhykkeestä terveen ja sairaan alueen rajalta kynsilevyn alapinnasta. Kynnen kärkiosa ja terveet pintakerrokset poistetaan kynsipihdeillä tai vuolemalla ohuita lastuja veitsellä. Näytteeksi leikataan viallista kynttä tai kynsilevyn pohjakerrosta. Näyte lähetetään kuivana tehdassteriilissä astiassa (kierrekorkillinen purkki).

Näytteiden säilytys ja kuljetus huoneenlämmössä. Näytteet toimitettava serologian laboratorioon 3 vrk:n sisällä näytteenotosta.

Lisätietoja: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi13050 Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä (diagnostiikka). Sieninäytteiden ottaminen, katso kuvat.

Menetelmä

DermNhO-tutkimuksella osoitetaan T. rubrum- ja T. interdigitale/mentagrophytes -silsasienet lajitasolle suoraan iho- ja kynsinäytteestä PCR-menetelmällä.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Viikon sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Näytteestä vastataan Trichophyton rubrum ja Trichophyton interdigitale/mentagrophytes lajitasolle.

Päivitetty 15.11.2018 / AEAL

Sivun alkuun