Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Trichomonas,antigeeniosoitus

6308 -TrvaAg

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Sienilaboratorio p. 040 6356312.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Epäily gynekologisesta trichomonasinfektiosta.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf

Näyte

Näyte otetaan emättimestä steriilillä rayon- / dacron- näyteenottotikulla (pumpuli- tai puuvarsitikku ei käy). Tikku laitetaan kuivaan puhtaaseen kierrekorkilliseen muoviputkeen.

Näyte lähetetään mahdollisimman nopeasti laboratorioon. Näytteen kuljetus huoneenlämmössä, mikäli näyte saadaan laboratorioon 24 h kuluessa. Mikäli näytettä ei saada tutkittavaksi laboratorioon samana päivänä, säilytetään tarvittaessa viikonlopun ja juhlapyhien yli jääkaapissa ja lähetetään kylmäkuljetuksena.

Näytteeksi sopii myös natiivitutkimusta varten keittosuolaliuokseen valmistettu näyteliuos (liuosta oltava n. 1 ml). Näytteen säilytys ja kuljetus kuten edellä.

Menetelmä

Immunokromatografinen liuskatesti (pintavirtausmenetelmä).

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe).

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Näytteestä vastataan Trichomonas vaginalis.

Huomautuksia

HUOM!

Miesten uretriittiepäilyssä suosilellaan ensisijaisesti Trichomonas vaginalis, nukleiinihappo (kval)määritystä (-TrvaNhO, kl-nro:6307, Yhtyneet Medix laboratoriot). Määritystä varten voi tilata näytteenottoputkia OYS:n keskusvarastosta. email:keskusvarasto.oys@ppshp.fi

Päivitetty 21.11.2017 / LS

Sivun alkuun