Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Influenssa A ja B-virus, nukleiinihappo (kval)

6193 -InABNhO

Osatutkimukset

-InfANhO ja -InfBNhO

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

lääkäri Jaana Kauppila: jaana.kauppilaatnordlab.fi / 040-6356277 ja sairaalamikrobiologi Irma Ikäheimo: irma.ikaheimoatnordlab.fi / 040-6356275

Indikaatiot

Influenssaepäily

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf

Näyte

TIKKUNÄYTE: Tehdaspuhdas dacron- tai nylontikku työnnetään 3-4cm sieraimeen ja kiertoliikkeellä hangataan nenän limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Samalla tikulla kerätään soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan kuljestusnestettä sisältävään putkeen (viruskuljetusputki), jota voi tilata Keskusvarastosta numerolla 32548). Näytetikun voi lähettää myös kuivana, tehdaspuhtaassa 10 ml putkessa.

NENÄNIELUIMUNÄYTE: Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolaa. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista (väh. 2ml). Limanäyte lähetetään sellaisenaan joko limankeruuputkessa tai muussa tehdaspuhtaassa putkessa.

BAL,PLEURANESTE: Nestettä sellaisenaan tehdaspuhtaassa putkessa tai purkissa väh. 2ml.

Näyte toimitetaan laboratorioon välittömästi. Mikäli näytettä ei voida lähettää heti, sitä voidaan säilyttää jääkaapissa ad. 3vrk. Piedempiaikainen säilytys pakastettuna. HUOM! Kuivatikkunäyte säilyy vain 24h. Mikäli näyte on pakastettu se tulee lähettää myös pakastettuna (kuivajäissä). Näyte voidaan kuljettaa laboratorioon huoneenlämmössä, mikäli kuljetusaika on lyhyt (<2h), muussa tapauksessa kylmäkuljetus. Mikäli näyte on pakastettu, se tulee myös lähettää pakastettuna (kuivajäissä).

Menetelmä

Influenssaviruksen nukleiinihapon kvalitatiivinen osoittaminen reaaliaikaisella PCR:llä. Testi tunnistaa ja antaa erillisen tuloksen sekä influenssa A että influenssa B-viruksille sekä lisäksi influenssa A-viruksen alatyypille (H1N1),

Tekotiheys

Päivystystutkimus

Tulokset valmiina

3h sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon. Epidemiahuippuina, jos näytteitä on paljon ja laite ruuhkautuu, vastausviive voi kasvaa.

Tulkinta

Positiivinen tulos viittaa influenssavirusinfektioon.

Huomautuksia

InfvNhO (sikainfluenssa)-osatutkimusta ei tehdä Oulaskankaan aluesairaalassa.

Päivitetty 24.08.2016 / HL

Sivun alkuun