![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
6128 | B -HbA1c |
Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351
kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainennordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannisto
nordlab.fi / 0406356432
Veren glukoosin pitkäaikaistasapainon seuranta, diabeteksen diagnostiikka
EDTA-putki 5 ml
NÄYTE: 1 ml laskimoverta EDTA-putkeen. Näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk.
LÄHETYS: Kokoverinäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.
Fotometrinen, entsymaattinen.
Arkipäivisin
Seuraavana arkipäivänä
Aikuisen hemoglobiinista yli 90 % on hemoglobiini A:ta (HbA). Kun glukoosi liittyy HbA:han, muodostuu glykoitunut hemoglobiini (HbA1c). Hemoglobiini glykoituu kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe on nopea ja palautuva. Toisessa vaiheessa glukoosin ja hemoglobiinin välinen sidos stabiloituu ja syntynyt lopputuote säilyy punasolun hajoamiseen saakka. Glykoituneen hemoglobiinin taso kuvastaa veren glukoosipitoisuutta edeltävän 2-3 kuukauden ajalta, tosin viimeisen kuukauden glukoositasapaino vaikuttaa tulokseen eniten. B-HbA1c-tasot muuttuvat hitaasti punasolujen uusiutuessa, minkä vuoksi arvon tiheä kontrollointi ei ole järkevää
kaikki | 20 - 42 | mmol/mol |
Diabetes: B-HbA1c-taso yli 48mmol/mol on diagnostinen tyypin 2 diabetekselle. Diabeetikon hoidon tavoitteena on B-HbA1c alle 53 mmol/mol.
Virhelähteitä: Punasolujen elinikään vaikuttavat sairaudet ovat yleisin B-HbA1c:n virhelähde. Punasolujen iän lyhentyessä (esim hemolyysi, vuodot, punasolunsiirrot terveeltä luovuttajalta) HbA1c-tasot ovat todellista glukoositasapainoa matalampia. Punasolujen iän pidentyessä (raudanpuuteanemia, pernan poiston jälkitila, polysytemia, aplastinen anemia) HbA1c-tasot ovat todellista glukoositasapainoa korkeampia. Toinen yleinen virhelähde on krooninen munuaisten vajaatoiminta, jossa HbA1c-taso yleensä on todellista glukoositasapainoa matalampi. Jos omamittausten tulokset ovat ristiriidassa HbA1c-tason kanssa, tulisi ensisijaisesti toimia omamittausten perusteella ja arvioida mahdollisia HBA1c-mittauksen virhelähteitä.
Hyvä tietää: Normaali HbA1c-taso ei poissulje diabetesta. Riskiryhmillä varhaisen diabeteksen diagnostiikassa tulisi edelleen käyttää ensisijaisesti sokerirasituskoetta (Pt-Gluk-R1, raskauden aikana Pt-Glu-R6)). HbA1c-tasoa ei tule käyttää tyypin 1 diabeteksen tai raskausdiabeteksen diagnostiikassa, koska etenkin hyvin nopeasti alkavassa taudissa se voi olla virheellisen matala potilaan kliiniseen tilaan nähden.
Päivitetty 23.11.2021 / SL