Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Insuliini, seerumista, paastotilassa

6040 fS-Insu

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Indikaatiot

Hypoglykemian ja insulinooman selvittely. Tutkimuksella ei ole juuri merkitystä diabeteksessa. Rasituskokeet antavat yleensä hyödyllisempää tietoa kuin yksittäiset näytteet.

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia, lapset vähintään 0,5 ml laskimoverta. Seerumi säilyy 8 tuntia huoneenlämmössä, 1 vrk jääkaapissa, muutoin näyte säilytetään pakastettuna. Hepariini- ja EDTA-plasma soveltuvat myös näytteeksi. Hemolyysi häiritsee määritystä.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään kylmälähetyksenä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa näytteenotosta, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Insuliini on haiman saarekkeiden beeta-solujen tuottama pepti-dihormoni. Se koostuu 21 aminohapon A- ja 30 aminohapon B-ketjuista, joita yhdistää kaksi rikkisiltaa. Insuliini muodostuu osana suurempaa esiastetta, proinsuliinia, josta insuliinin vapautumisen yhteydessä syntyy myös 31 aminohapon C-peptidi. Suuri veren glukoosipitoisuus lisää plasman insuliinipitoisuutta ja pieni glukoosipitoisuus vähentää sitä. Insuliini sitoutuu tehokkaasti solukalvoreseptoreihinsa kohdekudoksissaan, ja sen puoliintumis-aika plasmassa on vain n. 3 minuuttia. Insuliini pienentää veren glukoosipitoisuutta ja lisää energian varastoitumista lähinnä lihaksiin, rasvakudokseen ja maksaan. Sillä on selvä anabolinen vaikutus. Tyyppi I diabeteksessa insuliinin eritys on voimakkaasti vähentynyt tai se puuttuu kokonaan. Tyyppi II diabeteksessa sen sijaan ei ole todettavissa selkeää insuliinipuutosta, vaan insuliiniaktiivisuus saattaa olla normaali tai jopa suurentunut.

Viitearvot

kaikki 5 - 20 mU/l

Tulkinta

Hyperinsulinemiassa potilaalla tulisi olla samanaikaisesti hypoglykemiaoireita ja suurentunut seerumin insuliiniaktiivisuus. Tämän toteaminen usein edellyttää pitkää (jopa 72 tunnin) paastoa. Insuliinia tuottavien kasvainten yhteydessä todetaan yleensä suurentuneita pitoisuuksia. Tyyppi I diabeteksessa aktiivisuudet ovat pienet tai alle mittausrajan huolimatta hyperglykemiasta. Tyyppi II diabeteksessa insuliiniaktiivisuus on yleensä viitealueella.

Päivitetty 13.07.2022 / AMM

Sivun alkuun