Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

TSH-reseptori, vasta-aineet, seerumista

4965 S -TSHRAb

Tiedustelut

Erityisanalytiikka/serologian laboratorio, puh. 040 6356378.

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285

Indikaatiot

Hypertyreoosin (Basedowin/Graves'in taudin) diagnostiikka ja hoidon seuranta. Eksoftalmian erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Mittaukseen käytetään 0,5 ml seerumia, minimimäärä 0,2 ml. Pikkulapsilla ihopistosnäyte kelpaa, jos seerumin määrä on riittävä. Näyte säilyy 2 - 3 vrk jääkaapissa ja pakastettuna kuukausia (pakastetun näytteen lähetys pakastettuna).

LÄHETYS: Näyte lähetetään huoneenlämmössä.

Menetelmä

Kilpaileva entsyymi-immunoassay, jolla mitataan seerumin vasta-aineiden kykyä estää leimatun TSHR-vasta-aineen sitoutumista TSH-reseptoriin.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Kymmenen arkipäivän kuluessa

Yleistä

Tyreotropiini (TSH) on aivolisäkkeen etulohkon tuottama glykoproteiinihormoni, jonka eritys on kilpirauhashormonien kanssa negatiivisessa palautejärjestelmässä.TSH lisää kilpirauhashormonien tuotantoa, nämä puolestaan hillitsevät TSH:n tuotantoa. Autoimmuunitiloissa saattaa kehittyä kilpirauhasen TSH-reseptoriin sitoutuvia vasta-aineita, jotka kiihdyttävät tai estävät kilpirauhasta. Ne eivät ole normaalin palautesäätelyn alaisia, ja siksi ne voivat aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa tai harvemmin vajaatoimintaa.

Viitearvot

kaikki alle 2.9 IU/L

Tulkinta

Negatiivinen < 2,9 IU/l Raja-arvo 2,9 - 3,3 IU/l Positiivinen > 3.3 IU/l. Huomaa, että raja-arvopitoisuudet ovat lähellä menetelmän analyyttistä herkkyysrajaa, joten matalilla tasoilla (alle 5 IU/l) pitoisuuksissa voi esiintyä vaihtelua.

TSH-reseptoria (TSHR) stimuloivat vasta-aineet sitoutuvat kilpirauhasen TSH-reseptoriin, ja lisäävät solujen kilpirauhashormonituotantoa. Seurauksena on hypertyreoosi (Basedowin/Graves'in tauti). Aktiivisessa Basedowin taudissa suurimmalla osalla potilaista on näitä vasta-aineita. On myös TSH-reseptoriin sitoutuvia vasta-aineita, jotka estävät TSH-reseptorin toimintaa. Ne puolestaan voivat aiheuttaa atrofisen autoimmuunityreoidiitin ja hypotyreoosin Joillakin potilailla sitoutuvilla vasta-aineilla ei ole kilpirauhasen toimintaa kiihdyttäviä eikä myöskään estäviä vaikutuksia. TSHRAb-tutkimus osoittaa vasta-aineiden olemassaolon, mutta ei erota toisistaan vaikutuksiltaan erilaisia vasta-aineita.

TSHRAb-tutkimusta voidaan käyttää myös hoidon seurantaan. Korkeana pysyvä vasta-ainetaso huolimatta annetusta tyreostaattihoidosta, voi viitata taudin uudelleen aktivoitumiseen. Raskauden aikana hypertyreoosin hoidon seuranta TSHRAb-tutkimuksella on erityisen tärkeää. Äidin seerumissa olevat TSH-reseptorivasta-aineet läpäisevät istukan, ja vaikka äiti olisi eutyreoottinen, ne voivat aiheuttaa sikiölle ja vastasyntyneelle hypertyreoosin (tai joskus hypotyreoosin). Eksoftalmian selvittelyssä kohonnut TSHRAb-arvo voi olla ensimmäinen merkki Basedowin taudista.

Viitealue on peräisin menetelmän valmistajalta.

Viitteet Barbesino G & Tomer Y. Clinical Utility of TSH Receptor Antibodies. J Clin Endocrinol Metab. 2013 98:2247-55.

Bucci I ym. Thyroid-Stimulating Hormone Receptor Antibodies in Pregnancy: Clinical Relevance. Front Endocrinol 2017 8:137

Päivitetty 21.09.2023 / SL

Sivun alkuun