Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Treponema pallidum, vasta-aineet, seerumista

4942 S -TrpaAb

Osatutkimukset

S -KardAb ja S -TPHA

Tiedustelut

Erityisanalytiikka/ Serologian laboratorio, puh. 040-6356378.

Asiantuntijat

lääkäri Jaana Kauppila: jaana.kauppilaatnordlab.fi / 040-6356277 ja sairaalamikrobiologi Vesa Mäntynen: vesa.mantynenatnordlab.fi / 040 6356287

Indikaatiot

Syfiliksen diagnostiikka. Seulontatutkimus.

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia tai EDTA-plasmaa

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

3-5 kertaa viikossa.

Tulkinta

Testi mittaa Treponema pallidum spesifisiä vasta-aineita, mutta S -TrpaAb-testin antama kvantitatiivinen lukuarvo ei kelpaa taudin aktiivisuuden mittariksi. Sen vuoksi tutkimuksen käyttö tulee rajoittaa seulontavaiheen testiksi. Jos näyttö potilaan kontaktista Treponema pallidum - bakteerin kanssa on jo olemassa, ei tutkimuksen toisto anna lisäarvoa.

Uudet S -TrpaAb -positiiviset tapaukset varmennetaan ilman eri pyyntöä toisella treponema-spesifisiä vasta-aineita mittaavalla testillä ja mitataan taudin aktiivisuutta paremmin kuvastava S -KardAb-titteri. Lisätutkimukset laskutamme erikseen.

S- TrpaAb-testin osoittamat vasta-aineet pysyvät hoidon jälkeen positiivisina usein potilaan loppuiän.

S -TrpaAb- testiä ei ole toistaiseksi validoitu aivo-selkäydinnesteiden mittaukseen.

Vastaukseen liitetään lausunto.

Huomautuksia

VIRHELÄHTEET: S-TrpaAb voi jäädä negatiiviseksi aivan syfiliksen alussa. Siksi negatiivinen vääriä ns. biologisia positiivisia löydöksiä ei saada tällä tutkimuksella.

Päivitetty 19.09.2016 / JK

Sivun alkuun