Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Chlamydia trachomatis+Neisseria gonorrhoeae, nukl.happo(kval), virtsasta

4816 U -CtGcNhO

Osatutkimukset

U -ChtrNhO ja U -GcNhO

Tiedustelut

Erityisanalytiikka Serologian laboratorio 040 635 63 79.

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis ja/tai Neisseria gonorrhoeae-infektioepäily. Mikäli kyseessä on N. gonorrhoeae-epäily, suosittelemme ensisijaisesti -GcVi-tutkimusta (KL1506), mihin tarvitaan erillinen bakteeriviljelynäyte limakalvolta (kts. ko. ohje).

Esivalmistelu

http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf (Serologian ja immunologian lähete) tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, kysymyksenasettelu, mikrobilääkehoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu). Virtsanäytteenottamisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#U-CtGcNhO

Näyte

Näyte Chlamydia trachomatis - Neisseria gonorrhoeae - nukleiinihappotestillä voidaan tutkia ensivirtsanäytteitä,uretran,serviksin tai silmän sidekalvolta otettuja näytteitä. Myös muut näytteet (esim. nielunäyte, näyte rectumin limakalvolta, nivelneste) ovat mahdollisia (muiden kuin virtsanäytteen tutkimuspyyntö - CTGCNhO, 1738)

Naisilla tikkunäyte kohdunkaulan/emättimen limakalvolta on paremman herkkyytensä vuoksi suositeltavampi. Miehillä testin herkkyys ensivirtsanäytteestä ja tikkunäytteestä virtsaputken limakalvolta on yhtä hyvä.

Ensivirtsanäytteenotto: Näyte tulisi ottaa silloin kun potilas on ollut virtsaamatta vähintään kaksi tuntia. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 10-30 ml virtsaa (=ensivirtsa) kerätään tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, joista 4-5 ml näytettä siirretään kertakäyttöpipetillä näyteputkeen (keltakorkkinen putki, läpimitta 16 mm, toimittaja Mekalasi tilausnumero 12555, OYS:n keskusvaraston varastonumero on 303317). Virtsanäyteputkeksi käy myös Abbott multi-Collect Specimen Collection Kit list No 9K12 (OYS:n keskusvarastonumero on 20791, "Klamydianäyteputki tikkunäytteille"). Bakteeriviljelytutkimuksiin käytettävä vakuumiputki ei sovellu tähän menetelmään.

HUOM! Näytettä otetaan puhtaalla pipetillä keräysastiasta 5-6 ml (1/2 putken tilavuudesta) näyteputkeen. Sulkekaa putki huolellisesti korkilla. Ylitäytetty putki vaikeuttaa näytteiden prosessointia laboratoriossa.

Näytteen säilytys ja lähetys: Näytteet lähetetään mahdollisimman pian laboratorioon. Virtsanäyte säilyy huoneenlämmössä n.2 vrk, jääkaappilämpötilassa max. 5 vrk.

Tikkunäytteen näytteenotto: kts tutkimus -CtGcNhO 1738

Menetelmä

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae- spesifiset nukleiinihappomääritykset.Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Yleistä

Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae ovat gramnegatiivisia bakteereita. C. trachomatis (CT) tarvitsee eukaryoottisolun lisääntyäkseen ja on näin ollen solunsisäinen parasiitti. Naisille se aiheuttaa genitaali-infektioita, lantion alueen infektioita (PID), kohdunulkoisia raskauksia sekä lapsettomuutta. Miehille se aiheuttaa uretriittia (virtsaputken tulehdus). Vastasyntyneille se voi aiheuttaa konjunktiviittia (sidekalvon tulehdus) ja hengitystieinfektioita. N. gonorrhoeae (NG, gonokokki) on klamydian jälkeen yleisin sukupuolitauti. Se aiheuttaa uretriittia, naisten lantion alueen infektioita, tonsilliittia (nielurisatulehdus), faryngiittia (nielutulehdus) ja stomatiittia (suutulehdus). Vastasyntyneille se voi aiheuttaa märkäistä konjunktiviittia.

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkitsevä.

TULOKSET VALMIINA: Määritykset tehdään arkipäivittäin. Tulos valmiina 1-2-työpäivän kuluessa.

Huomautuksia

Samasta näytteestä tehdään samalla kertaa sekä Chlamydia trachomatiksen että gonokokin (Neisseria gonorrhoeae) nukleiini-happomääritykset pakettitutkimuksena.

VIRHELÄHTEET: Ohjeistuksesta poikkeava näytteenotto ja säilytys. Tutkimus voi säilyä positiivisena hoidon jälkeen noin kuukauden ajan.

Päivitetty 16.01.2019 / VHM

Sivun alkuun