Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Chlamydia trachomatis+Neisseria gonorrhoeae, nukl.happo(kval), virtsasta

4816 U -CtGcNhO

Osatutkimukset

U -ChtrNhO ja U -GcNhO

Tiedustelut

Mikrobiologia lab.,hoitajat 040 6356377

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis ja/tai Neisseria gonorrhoeae -infektioepäily. Mikäli kyseessä on N. gonorrhoeae -epäily, tai jos -GcNhO -testin tulos on positiivinen, suosittelemme lisäksi -GcVi-tutkimusta (KL1506) antibioottiherkkyyksien selvittämiseksi. -GcVi -tutkimukseen tarvitaan erillinen bakteeriviljelynäyte limakalvolta (kts. ko. ohje).

Esivalmistelu

Mikrobiologian ja immmunologian lähete https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf

Näyte

Näytelaaduista huomioitavaa:

Chlamydia trachomatis - Neisseria gonorrhoeae -nukleiinihappotestillä voidaan tutkia naisten ja miesten ensivirtsanäytteitä, kohdunkaulankanavan limakalvonäytteitä sekä lääkärin tai potilaan itse ottamia emättimen limakalvonäytteitä. Muiden näytetyyppien (näyte uretran tai rectumin limakalvolta, nielunäyte, näyte silmän sidekalvolta) kohdalla laitteen suoritustasoa ei valmistajan mukaan ole arvioitu. Näytteet voidaan kuitenkin analysoida. Muiden kuin virtsanäytteiden tutkimuspyyntö on -CtGcNhO, 1738.

Naisilla tikkunäyte kohdunkaulan/emättimen limakalvolta on paremman herkkyytensä vuoksi ensivirtsanäytettä suositeltavampi. Miehillä testin herkkyys ensivirtsanäytteestä ja tikkunäytteestä virtsaputken limakalvolta on yhtä hyvä.

Näytteenottovälineet: Virtsanäyteputki: keltakorkkinen putki, läpimitta 16 mm, toimittaja Mekalasi tilausnro 12555, OYS:n keskusvaraston varastonumero 303317. Puhdas kertakäyttöpipetti Huom. Bakteeriviljelytutkimuksiin käytettävä vakuumiputki ei sovellu tähän menetelmään.

Näytteenotto-ohjeet:

Virtsanäytteenoton tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa https://www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/potilaille-annettavat-ohjeet/

Ensivirtsanäytteenotto: Potilaan tulisi olla virtsaamatta vähintään 1 tunti ennen näytteenottoa. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 10-30 ml virtsaa (=ensivirtsa) kerätään tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, josta 4-6 ml näytettä siirretään puhtaalla kertakäyttöpipetillä näyteputkeen. Näytettä tulee olla noin puolet putken tilavuudesta. Huom! Ylitäytetty putki vaikeuttaa näytteiden prosessointia laboratoriossa. Sulkekaa putki huolellisesti korkilla.

Näytteen säilytys ja lähetys: Näytteet lähetetään mahdollisimman pian laboratorioon. Näytettä saa säilyttää enintään 24h huoneenlämmössä, ja enintään 7vrk 2-8 C:ssa. Virtsanäytteiden säilytyslämpötila kuljetuksen aikana on oltava 2-8 C.

Menetelmä

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae- spesifiset nukleiinihappomääritykset.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Yleistä

Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae ovat gramnegatiivisia bakteereita. C. trachomatis (CT) tarvitsee eukaryoottisolun lisääntyäkseen ja on näin ollen solunsisäinen parasiitti. Naisille C. trachomatis aiheuttaa genitaali-infektioita, lantion alueen infektioita (PID), kohdunulkoisia raskauksia sekä lapsettomuutta, miehille uretriittia (virtsaputken tulehdus). Vastasyntyneille C. trachomatis voi aiheuttaa konjunktiviittia (sidekalvon tulehdus) ja hengitystieinfektioita. N. gonorrhoeae (NG, gonokokki) on klamydian jälkeen yleisin sukupuolitauti. Se aiheuttaa uretriittia, naisten lantion alueen infektioita, tonsilliittia (nielurisatulehdus), faryngiittia (nielutulehdus) ja stomatiittia (suutulehdus). Vastasyntyneille se voi aiheuttaa märkäistä konjunktiviittia.

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkitsevä.

TULOKSET VALMIINA: Määritykset tehdään arkipäivittäin. Tulos valmiina 1-2-työpäivän kuluessa.

Huomautuksia

Samasta näytteestä tehdään samalla kertaa sekä Chlamydia trachomatiksen että gonokokin (Neisseria gonorrhoeae) nukleiini-happomääritykset pakettitutkimuksena.

VIRHELÄHTEET: Ohjeistuksesta poikkeava näytteenotto ja säilytys. Vääriä negatiivisia testituloksia voidaan saada, jos näytteessä olevien organismien määrä alittaa testin analyyttisen herkkyystason. Tutkimus voi säilyä positiivisena mikrobiolääkehoidon jälkeen noin kuukauden ajan.

Päivitetty 15.11.2021 / KJ

Sivun alkuun