Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Chlamydia trachomatis+Neisseria gonorrhoeae, nukl.happo(kval), virtsasta

4816 U -CtGcNhO

Osatutkimukset

U -ChtrNhO ja U -GcNhO

Tiedustelut

Erityisanalytiikka Serologian laboratorio 040 635 63 79.

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis ja/tai Neisseria gonorrhoeae-infektioepäily. Mikäli kyseessä on N. gonorrhoeae-epäily, suosittelemme ensisijaisesti -GcVi-tutkimusta (KL1506), mihin tarvitaan erillinen bakteeriviljelynäyte limakalvolta (kts. ko. ohje).

Esivalmistelu

http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf (Serologian ja immunologian lähete) tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, kysymyksenasettelu, mikrobilääkehoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu). Virtsanäytteenottamisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#U-CtGcNhO

Näyte

Näyte Chlamydia trachomatis - Neisseria gonorrhoeae - nukleiinihappotestillä voidaan tutkia ensivirtsanäytteitä,uretran,serviksin tai silmän sidekalvolta otettuja näytteitä. Myös muut näytteet (esim. nielunäyte, näyte rectumin limakalvolta, nivelneste) ovat mahdollisia (muiden kuin virtsanäytteen tutkimuspyyntö - CTGCNhO, 1738)

Naisilla tikkunäyte kohdunkaulan limakalvolta on paremman herkkyytensä vuoksi suositeltavampi. Miehillä testin herkkyys ensivirtsanäytteestä ja tikkunäytteestä virtsaputken limakalvolta on yhtä hyvä.

Ensivirtsanäytteenotto: Näyte tulisi ottaa silloin kun potilas on ollut virtsaamatta vähintään kaksi tuntia. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 10-30 ml virtsaa (=ensivirtsa) kerätään tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, joista 4-5 ml näytettä siirretään kertakäyttöpipetillä näyteputkeen (keltakorkkinen putki, läpimitta 16 mm, toimittaja Mekalasi tilausnumero 12555, OYS:n keskusvaraston varastonumero on 303317). Virtsanäyteputkeksi käy myös Abbott multi-Collect Specimen Collection Kit list No 9K12 (OYS:n keskusvarastonumero on 20791, "Klamydianäyteputki tikkunäytteille"). Bakteeriviljelytutkimuksiin käytettävä vakuumiputki ei sovellu tähän menetelmään.

HUOM! Näytettä otetaan puhtaalla pipetillä keräysastiasta 5-6 ml (1/2 putken tilavuudesta) näyteputkeen. Sulkekaa putki huolellisesti korkilla. Ylitäytetty putki vaikeuttaa näytteiden prosessointia laboratoriossa.

Näytteen säilytys ja lähetys: Näytteet lähetetään mahdollisimman pian laboratorioon. Virtsanäyte säilyy huoneenlämmössä n.2 vrk, jääkaappilämpötilassa max. 5 vrk.

Tikkunäytteen näytteenotto: kts tutkimus -CtGcNhO 1738

Menetelmä

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae- spesifiset nukleiinihappomääritykset.Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkitsevä.

TULOKSET VALMIINA: Määritykset tehdään arkipäivittäin. Tulos valmiina 1-2-työpäivän kuluessa.

Huomautuksia

Samasta näytteestä tehdään samalla kertaa sekä Chlamydia trachomatiksen että gonokokin (Neisseria gonorrhoeae) nukleiini-happomääritykset pakettitutkimuksena.

VIRHELÄHTEET: Ohjeistuksesta poikkeava näytteenotto ja säilytys. Tutkimus voi säilyä positiivisena hoidon jälkeen noin kuukauden ajan.

Päivitetty 11.06.2018 / VHM

Sivun alkuun