Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

HIV, antigeeni ja vasta-aineet, yhdistelmätutkimus

4813 -HIVAgAb

Tiedustelut

Erityisanalytiikka/ Serologian laboratorio 040 6356378.

Indikaatiot

HIV-tartunnan osoittaminen.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Steriili kierrek. muoviputki 7 ml

Näyte

Likvori tai steriili punktioneste 1ml.

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä. Tutkimuksessa määritetään vasta-aineet kaikkia HIV-1 geenityyppejä ja HIV-2 virusta vastaan sekä HIV P24 antigeeni.

Tekotiheys

3-5 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

Negatiivinen ja alustava positiivinen tulos valmiina 4 vrk sisällä, varmistettu positiivinen tulos 10-14 vrk sisällä.

Yleistä

HIV-infektion diagnostiikka on perustunut vasta-ainemäärityksiin. ADVIA Centaur HIV Ag/ Ab Combo -testi osoittaa HIV-1 (M ja O) /HIV-2-vasta-aineiden lisäksi HIV p24 antigeenin. Testin antigeeneina on rekombinanttiantigeeni HIV-1 vaippaproteiini (gp41/120) ja HIV-2 vaippaproteiini (gp36), ja synteettinen peptidi HIV-1 O-ryhmälle. HIV p24 detektoidaan kolmella eri monokloonivasta-aineella. Testi ei erota HIV-1 ja HIV-2 vasta-aine- eikä HIV p24 antigeeni-aktiivisuutta. Seulontapositiivinen vasta-ainelöydös varmistetaan Western blot-menetelmällä (HUSLAB, Hki). Sen lisäksi potilaasta pyydetään toinen verinäyte vasta-ainemääritysten varmistamiseksi. Tällä eliminoidaan teoriassa mahdollinen potilasnäyteputkien vaihtuminen yms virhelähteet. Lisätutkimuksena HIV-antigeeni-ja vasta-ainepositiivisesta potilaasta otetaan 10 ml:n EDTA kokoverinäyte, joka lähetetään välittömästi THL/HIV-laboratorioon HIV-tyypityksiä varten. HIV-infektion hoidon seurannassa käytetään kvantitatiivista HIV-PCR:ää.

Tulkinta

Positiivinen tulos varmistetaan aina HUSLAB:ssa immunoblot-menetelmällä ja tarvittaessa muilla menetelmillä.

Huomautuksia

Testiä ei ole validoitu tehtäväksi likvorista, napaverestä, sikiö- tai vainajanäytteistä. Muita näytetyyppejä tai lämpöinaktivoitua verinäytettä ei voi tehdä.

Päivitetty 17.01.2019 / VHM

Sivun alkuun