Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

NARP-oireyhtymä, mitokondriaalisen DNA:n valtamutaation tutkimus, verestä

4666 B -NARP-D

Osatutkimukset

-DNAex

Tiedustelut

Kliinisen tutkimuksen keskus, Neurologia, p. 050-3502485

Asiantuntijat

geneetikko Laura Kytövuori: laura.kytovuoriatoulu.fi / 0404145083 ja neurologian professori Kari Majamaa: kari.majamaaatoulu.fi / 08 3154519

Indikaatiot

Kliininen epäily NARP-syndroomasta (Neuropathy, ataxia and retinitis pigmentosa) Kliininen epäily Leighin taudista

Esivalmistelu

Näytteen mukaan liitetään ensisijaisesti sähköinen lähete. Jos sähköisen lähetteen käyttö ei ole mahdollista, näytteen mukaan voidaan liittää paperinen lähete.

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näyte

NÄYTE: Näytteeksi otetaan 3-5 ml laskimoverta EDTA-putkeen.

LÄHETYS: OYS:ssa otettu näyte toimitetaan Genetiikan laboratorioon (S6E, 1krs). OYS:an ulkopuolella otettu näyte toimitetaan pika- tai ykköspostissa osoitteeseen: NordLab Oulu, Genetiikan laboratorio, PL500, 90029 OYS. Näytettä ei saa jäädyttää ja se voidaan lähettää huoneenlämpöisenä. Tarvittaessa näytettä voi säilyttää jääkaapissa 1-2 päivää.

Menetelmä

Mitokondriaalista DNA (mtDNA) monistetaan polymeraasiketjureaktiolla radioaktiivista leimaa käyttäen, minkä jälkeen tuote pilkotaan restriktioentsyymeillä (RFLP).

Tekotiheys

Tarvittaessa

Tulokset valmiina

3 kuukauden kuluttua näytteen saapumisesta Voi tilata erikseen sovittaessa kiireellisenä.

Yleistä

NARP-syndroomaa aiheuttaa pääasiassa 2 maternaalisesti periytyvää mtDNA:n mutaatiota m.8993T>G tai m.8993T>C MT-ATP6-geenissä. Mutaatiot esiintyvät heteroplasmisina eli osassa mtDNA-molekyylejä. Leighin tautia aiheuttavat pääasiassa samat mutaatiot, mutta mutaation heteroplasmia-aste (osuus mtDNA molekyyleistä) on korkeampi kuin NARP-syndroomassa. Mitokondriaalisille mutaatioille on usein tyypillistä, että heteroplasmia-aste on korkeampi runsaasti energiaa vaativissa kudoksissa. Lisäksi joidenkin patogeenisten mtDNA:n mutaatioiden heteroplasmia-asteen on osoitettu laskevan veressä iän myötä. Näin ollen lihaskudoksesta eristetty DNA on mutaatioiden havaitsemisen kannalta informatiivisin.

Tulkinta

Mutaation m.8993T>G tai m.8993T>C löytyminen heteroplasmisena (osassa mtDNA-molekyylejä) varmistaa diagnoosin. Mutaation heteroplasmia-aste vaikuttaa potilaan kliinisen ilmiasuun. Valtamutaatiotutkimus ei poissulje muita mahdollisia mitokondriaalisen DNA:n mutaatioita.

Huomautuksia

Geenitutkimuksen toteuttaa Kari Majamaan Neurologian tutkimusryhmä.

Päivitetty 17.06.2016 / TS

Sivun alkuun