Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Magnesium, plasmasta

4601 P -Mg

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Magnesiumtasapainon selvittely, etenkin runsaan diureettihoidon ja kroonisten munuaissairauksien yhteydessä.

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai 1 ml litium-hepariiniplasmaa. Alle 2-vuotiailta 0.5 ml verta mikrogeeliputkeen. Plasma säilyy viikon jääkaapissa, pakastettuna kuukausia.

LÄHETYS: Plasmanäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Fotometrinen, ksylidyyli sininen.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Magnesium on intrasellulaarinen kationi, jota esiintyy solunulkoisena lähinnä luustossa. Plasman magnesiumista suurin osa on ionisoituneena, noin kolmannes proteiineihin sitoutuneena. Plasman sisältämä magnesiummäärä on kokonaismäärään nähden vähäinen, minkä vuoksi plasmamääritys ei välttämättä kuvaa elimistön magnesiumtasapainoa.

Absorptio suolessa ja eritys munuaisissa säätelevät elimistön magnesiumtasapainoa. Hormonaalisessa säätelyssä parathormoni lisää magnesiumin reabsorptiota munuaisissa ja vähentää näin sen eritystä. Magnesiumin siirtyminen intrasellulaari- ja ekstrasellulaaritilojen välillä on varsin nopeaa. Tähän vaikuttavat oleellisesti muut elektrolyytit ja happo-emästasapaino. Alkaloosissa magnesiumia siirtyy soluihin ja vastaavasti asidoosissa sitä siirtyy ekstrasellulaaritilaan.

Viitearvot

kaikki 0.71 - 0.94 mmol/l

Tulkinta

Syitä hypomagnesemiaan: malabsorbtio suolistosta, ripuli, runsas diureettilääkitys, pitkäaikainen protonipumpun estäjien käyttö, pitkäaikainen nestehoito, oksentelu, suolifisteli, runsas alkoholin käyttö, palovammat, raskaus ja imetys, ketoasidoosi, respiratorinen asidoosi, akuutti tubulusnekroosi, interstitiaali nefriitti, munuaisen siirron jälkitila, pankreatiitti, verensiirron jälkitila, runsas hikoilu, harvinaiset synnynnäiset oireyhtymät, monet lääkkeet esim. sisplatiini, siklosporiini, talrolimuusi, interleukiini-2, PPI-lääkkeet, diureetit.

Hypermagnesemia on harvinainen tila ja saattaa kehittyä joskus suonensisäisten ravitsemushoitojen yhteydessä.

Hyvä tietää: Normaali P -Mg ei sulje pois magnesiumin puutosta, mutta pienentynyt arvo viittaa lähes aina magnesiumin puutokseen. Oireet kehittyvät yleensä vasta kun P -Mg on alle 0,5 mmol/l. Vuorokausivirtsan magnesiummääritys on plasmapitoisuuden määritystä parempi tutkimus elimistön magnesiumpuutteen osoittajana potilailla, joilla ei ole kroonista munuaistautia eikä diureettilääkitystä.

Päivitetty 21.06.2022 / SL

Sivun alkuun