Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Kalsium, plasmasta

4598 P -Ca

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Kalsiumtasapainon seuranta, mm. lisäkilpirauhasen, munuaisten ja luuston sairaudet

Esivalmistelu

Paasto suositeltava

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml litium-hepariiniplasmaa . Alle 2-vuotiailta 0.5 ml verta mikrogeeliputkeen. Plasma säilyy viikon jääkaapissa, pakastettuna kuukausia

LÄHETYS: Plasmanäytteet lähetetään huoneenlämpöisinä.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Plasman kalsiumista noin 40 % on sitoutunut proteiineihin, lähinnä albumiiniin, ja 10% komplekseihin. Noin 50 % on ionisoituneena, joka on biologisesti aktiivinen muoto. Plasman kalsiumpitoisuutta säätelevät parathormoni, kalsitoniini ja D-vitamiini vaikuttamalla luustoon, imeytymiseen suolistosta ja reabsorptioon munuaisista. Veren kalsiumpitoisuuden fysiologinen vaihteluväli on hyvin pieni.

Viitearvot

alle 6 v 2.15 - 2.7 mmol/l
6-10 v 2.05 - 2.7 mmol/l
11-15 v 2.15 - 2.7 mmol/l
aikuiset 2.15 - 2.51 mmol/l

Tulkinta

Seerumin (plasman) kalsiumpitoisuus pitää suhteuttaa samanaikaiseen albumiinipitoisuuteen ja tarvittaessa happo-emästasapainoon, koska elimistö pyrkii vakioimaan ionisoituneen kalsiumin pitoisuutta. Hypoalbuminemia- potilailla ja asidooseissa (mm. munuaisten vajaatoiminnassa) sekä keskosilla ionisoituneen kalsiumin pitoisuus antaa oikeamman kuvan kalsiumaineenvaihdunnan tilanteesta kuin kalsiumin kokonaispitoisuus.

Paastonäytettä suositellaan, jos halutaan poistaa ravitsemuksen satunnainen vaikutus kalsiumpitoisuuteen.

Hyperkalsemiaa tavataan mm. hyperparatyreoosissa ja D-vitamiinin yliannostuksessa, Pagetin taudissa, paraneoplastisena tai luuston metastaaseihin sekä myeloomaan liittyen. Kalsiumin plasmapitoisuus voi suureta myös immobilisaation, tyreotoksikoosin, sarkoidoosin ja tiatsididiureettien käytön seurauksena.

Hypokalsemiaa aiheuttavat mm. hypoparatyreoosi ja pseudohypoparatyreoosi, munuaisten vajaatoiminta, malabsorptio, D-vitamiinin puute, akuutti pankreatiiitti ja magnesiumin puute.

Virheellisen matala kalsiumtulos voi johtua gadoliniumia sisältävistä magneettitutkimusvarjoaineista (vaikutuksen kesto pari tuntia jos munuaisfunktio on normaali).

Päivitetty 23.11.2021 / SL

Sivun alkuun