Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

EHEC, viljely ja toksiinin osoitus, ulosteesta

4103 F -EHEC

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 2, puh. 040-6356307.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Veriripulin etiologian selvittely. Hemorrhagisureemisen syndroman (HUS) etiologian selvittely. EHEC-epidemian selvittely.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu. Edeltävä ulkomaanmatka ja sen kohde. Liittyykö tapaus epidemiaan? Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#mb_uloste

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki

Näyte

Runsaasti ulostetta, ainakin 2 ml (veristä tai limaista kohtaa) kierrekorkilliseen muovipurkkiin, joka lähetetään tiiviin muovipussin sisällä, lähete pussin ulkopuolella. Kuljetus ja säilytys jääkaappilämpötilassa. Näyte säilyy max 1 vrk.

Menetelmä

SLT1 ja SLT2-toksiinien osoitus PCR-menetelmällä sekä selektiivinen bakteeriviljely, toksiinipositiivisille näytteille. Viljelyllä etsitään sekä E.colin serotyyppiä 0157 että muita serotyyppejä. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Ma-pe, toksiiniosoitus 3x viikossa.

Tulkinta

Näytteestä vastataan EHEC-toksiinin ja/tai EHEC-bakteerin esiintyminen. EHEC-toksiinipositiivisuus viittaa bakteerin aiheuttamaan hemorrhagiseen koliittiin. Negatiivinen tulos ei poissulje EHEC:n osuutta taudissa. Myös muut bakteerit kuin EHEC voivat aiheuttaa samanlaisen taudin, joten suosittelemme aina pyydettäväksi samalla myös F-BAKTVI1 -tutkimusta.

TULOKSET VALMIINA:Negatiivinen ja alustava positiivinen tulos on valmiina 2-3 työpäivän aikana. EHEC-kannan eristäminen voi joskus olla hankalaa ja aikaa vievää ja lopullinen positiivinen vastauksen viive voi olla jopa muutama viikko.

Huomautuksia

VIRHELÄHTEET:

Näyte tulisi ottaa 2 vuorokauden sisällä ensioireista, koska ulosteen mikrobimäärä voi vähentyä sen jälkeen nopeasti.

Päivitetty 11.10.2017 / LS

Sivun alkuun