Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Lihaksen tutkimus, kudosnäyte

4057 M -PAD

Tiedustelut

Patologian osasto, histologian laboratorio puh. (08-315)2185.

Asiantuntijat

erikoislääkäri Riitta Herva: riitta.hervaatppshp.fi / (08-315)5362 ja erikoislääkäri Hannu Tuominen: hannu.tuominenatppshp.fi / (08-315)2189

Indikaatiot

Lihassyytyyppien mukaiset entsyymi- ja immunohistokemialliset tutkimukset.

Näyte

LÄHETE: Weblab:sta tutkimustilausosion Erikoisalat ja lisälomakkeet-listalta patologian sivulta Kudostutkimus 10843-PAD.

NÄYTE: 1. Konkotomianäyte halutusta lihaksesta,

tai

2. Avoin eli kirurginen lihasbiopsia. Näyte otetaan reisilihaksesta (vastus lateralis) reiden keskivaiheilta tai sairaasta, mutta ei loppuun kuihtuneesta lihaksesta. Lihasfaskia avataan pitkittäissuunnassa ja lihaksesta otetaan kooltaan 1 - 1,5 cm x 0,5 cm oleva yhdensuuntainen lihassyiden muodostama säännöllinen kimppu. Lihasnäytteessä ei saa olla faskiaa eikä rasvaa

Lihasnäyte kääritään keittosuolakompressiin ja lähetetään heti tutkittavaksi. Näytteen lähettämisestä ilmoitetaan histopatologian laboratorioon puh. (08-315)2185.

FIKSAATIO: Tuorenäyte, ei fiksaatiota.

Menetelmä

Patologian laboratoriossa näyte orientoidaan ja tarvittaessa jaetaan osiin stereomikroskoopin avulla ja jäädytetään nestetypellä tai nestetypessä jäähdytetyllä isopentaanilla. Materiaalista erotetaan pitkittäin orientoituja ad 1 mm näytteitä varalle elektronimikroskopiafiksatiiviin. Leikkeet leikataan kryostaatissa. Jokaisesta palasta valmistetaan HE-värjäys. Edustavimmasta palasta valmistetaan NADH, Gomorin trikromi ja SDH-COX - värjäykset. Lisäksi tehdään immunohistokemialliset myosiinin raskaskektjuvärjäykset (MHCfast, MHCslow, MHCdevelopmental, MHCneonatal) ja HLA-tyyppi I-antigeenivärjäys. Tarvittaessa tai pyynnöstä tehdään muita erikois- ja immunohistokemiallisia värjäyksiä ja elektronimikroskooppinen tutkimus.

Tekotiheys

ma - pe

Tulkinta

Erikoislääkärin lausunto. Vastaus pyritään antamaan 7 työpäivän kuluessa.

Päivitetty 27.10.2009 / AJ

Sivun alkuun