Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Gynekologinen irtosolututkimus

4044 Pt-Papa-1

Tiedustelut

Patologian osasto, sytologian laboratorio puh. (08-315)2179 tai (08-315)2165.

Asiantuntijat

erikoislääkäri Meeri Apaja-Sarkkinen: meeri.apaja-sarkkinenatppshp.fi / (08-315)2163 ja erikoislääkäri Annikki Liakka: annikki.liakkaatppshp.fi / (08-315)2028

Indikaatiot

Vaginan ja kohdunkaulan solututkimus eli ns. gynekologinen papa-näyte.

Näyte

LÄHETE: Weblab:sta tutkimustilausosion Erikoisalat ja lisälomakkeet-listalta patologian sivulta Gynekologinen 4044-Pt-Papa-1.

Lähetteestä on käytävä ilmi tarkat henkilötiedot, kliiniset tiedot mm. viimeiset kuukautiset, kierron pituus, mahdolliset hormoni- ja paikallishoidot, muut hoidot, tehdyt toimenpiteet, aikaisemmat poikkeavat löydökset sekä lähetediagnoosi. Lähetteeseen on tärkeää merkitä myös näytteenottopäivä.

NÄYTE: Objektilasille, jonka himmennettyyn päähän on lyijykynällä kirjoitettu potilaan nimi ja henkilötunnus, otetaan kolme eri irtosolunäytettä. Ensimmäinen näyte otetaan lastaimen pyöreällä päällä emättimen (vaginan) takasivupohjukasta, toinen lastaimen toisella, koveralla päällä kohdunsuusta (portiolta) koko alue kaapien ja kolmas tarkoitukseen suunnitellulla harjalla (tai fysiologiseen keittosuolaliuokseen kostutetulla vanutikulla) kohdunkaulakanavasta (endoserviksistä). Näytteiden järjestys on seuraava: vaginanäyte tulee lasin päähän, portionäyte lasin keskelle ja endoserviksin näyte lasin nimenpuoleiseen päähän.

FIKSAATIO: Näyte fiksoidaan välittömästi kiinnityssumuttimella (Cytofix, Spray-Cyte ym.). Lasin tulee olla kuiva ennen kuin se pakataan kuljetuskoteloon.

Menetelmä

Papanicolaoun värjäys ja esitarkastus.

Tekotiheys

ma - pe

Tulkinta

Erikoislääkärin tai erikoistuvan lääkärin antama lausunto Bethesda-luokituksen mukaisesti. Vastaus pyritään antamaan 5 työpäivän kuluessa.

Päivitetty 24.04.2012 /

Sivun alkuun