Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Gastroskopianäytteiden tutkimus, kudosnäyte

4043 Ts-PADGast

Tiedustelut

Patologian osasto, histologian laboratorio, puh. (08-315)2185.

Asiantuntijat

erikoislääkäri Tuomo Karttunen: tuomo.karttunenatoulu.fi / (08-315) 2970 ja erikoislääkäri Markus Mäkinen: markus.makinenatoulu.fi / (08-315)5678

Näyte

LÄHETE: Weblab:sta tutkimustilausosion Erikoisalat ja lisälomakkeet-listalta patologian sivulta Kudostutkimus 4043 Ts-PADGast täydennettynä endoskopialausunnolla.

Myös pelkkä endoskopialausunto riittää lähetteeksi mikäli siitä ilmenevät potilaan henkilötietojen lisäksi lähettävän, vastauksen vastaanottavan ja laskutettavan osaston kustannuspaikkakoodit.

FIKSAATIO: 10 % fosfaattipuskuroitu neutraaliformaliini.

Menetelmä

Näytteet kudoskuljetetaan, valetaan parafiiniin ja leikataan 2 um vahvuisiksi sarjaleikkeiksi joista tehdään HE-värjäys. Mahalaukusta otetuista biopsioista tehdään rutiinisti myös modifioitu Giemsa- ja tarvittaessa Alcian-Blue-PAS-värjäykset.

Tekotiheys

ma - pe

Yleistä

Tutkimukseen voi kuulua eritellyt näytteet mahalaukun lisäksi myös ruokatorvesta ja duodenumin eri osista. Tutkimusnimike sisältää myös Helicobakteerin sekä Giardian arvioinnin.

Tulkinta

Erikoislääkärin tai erikoistuvan lääkärin lausunto. Mahalaukusta otetuista näytteistä arvioidaan helicobakteerien ja tarvittaessa happamien limojen esiintyminen. Vastaus pyritään antamaan 7 työpäivän kuluessa. Mikäli tutkimukseen tarvitaan immunohistokemiallisia lisävärjäyksiä, vastausaika voi olla pitempi.

Päivitetty 14.07.2010 / AJ

Sivun alkuun