Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet, seerumista

4028 S -TPOAb

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio puh. 040 6356351

Indikaatiot

Kilpirauhasen autoimmuunisairauksien diagnostiikka

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia tai EDTA-plasmaa

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

4 työpäivän sisällä.

Viitearvot

negat alle 60 IU/ml

Tulkinta

Autoimmuunityroidiitissa (Hashimoton tauti,primaarinen myksodeema) TPO-vasta-aineita tavataan lähes kaikilla potilailla ja vasta-ainetasot ovat yleensä korkeita. Myös tyreotoksikoosissa vasta-aineita tavataan n. 70%:lla potilaista. Kolloidistruumassa, kilpirauhaskarsinoomassa ja subakuutissa tyroidiitissa vasta-aineita esiintyy harvemmin ja niiden taso on yleensä matala. Myös muiden endokriinisten autoimmuunitautien yhteydessä vasta-aineita tavataan potilailla ja myös heidän lähiomaisillaan (esim. tyypin 1 diabeteksessa n. 11%:lla lapsista ja n. 8%:lla sisaruksista) . Normaaliväestössä, jossa kilpirauhasfunktiokokeet ovat normalit, vasta-aineita löytyy >10%:lla (vasta-ainetasot matalat) ja jos TSH-taso on poikkeava >50%:lla. Naisilla vasta-aineet ovat yleisempiä kuin miehillä ja niiden prevalenssi lisääntyy iän mukana: Lapsista (<7v) n. 2% ja keski-ikäisistä naisista 20-30% on vasta-ainepositiivisia. Vasta-aineet voivat olla merkki oireettomasta autoimmuunityroidiitista.

Päivitetty 15.11.2021 / KJ

Sivun alkuun