Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Helicobacter pylori, antigeeni, ulosteesta

3952 F -HepyAg

Tiedustelut

Erityisanalytiikan lab. p.040 6356373 tai 040 6356376

Indikaatiot

Helicobacter pylori-infektion epäily. Helicobacter pylori-infektion hoidon onnistumisen arviointi.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdfah.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu. Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa https://www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/potilaille-annettavat-ohjeet/

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki

Näyte

Tuore ulostenäyte sellaisenaan tiiviissä kierrekorkillisessa purkissa. Näyte lähetetään mahdollisimman pian tutkittavaksi laboratorioon. Tarvittaessa näytettä voidaan säilyttää viikonlopun yli jääkaapissa. Kuljetus ja säilytys jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Kemiluminesenssi- perusteinen määritysmenetelmä.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Yleistä

Helicobacter pylori antigeenin osoitustesti on H. pylori-infektion ensisijainen tutkimus. Häätöhoidon onnistumisen arviointi tällä tutkimuksella voidaan suorittaa aikaisintaan 4-6 viikkoa hoidon päättymisestä. Helicobacter pylori on gram-negatiivinen, kaareva tai spiraalin muotoinen sauvabakteeri, joka aiheuttaa tulehdusreaktion mahan limakalvolla. Tulehdusreaktio voi edetä atrofiseksi gastriitiksi. Osalle helikobakteeria kantaville henkilöille kehittyy pohjukaissuolihaava (peptinen haava). Helikobakteeri suurentaa riskiä sairastua mm. mahasyöpään 3-6-kertaiseksi (kts. Käypä hoito suositus)

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki Helicobacter pylorii- infektiosta. Matala positiivinen tulos, suositellaan tarvittaessa uutta näytettä.

TULOS VALMIINA Tutkimusta tehdään kerran viikossa. Tulos valmiina 7-10 vrk kuluessa.

Huomautuksia

Vetinen ripuliuloste ei kelpaa näytteeksi. Ennen näytteenottoa potilas ei saa käyttää protonipumpun inhibiittoreita ja vismuttivalmisteita 2 viikkoon ja mikrobilääkehoidosta tulisi olla kulunut 4 viikkoa.

Päivitetty 25.01.2019 / VHM

Sivun alkuun