Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Helicobacter pylori, antigeeni, ulosteesta

3952 F -HepyAg

Tiedustelut

Erityisanalytiikan lab. p.040 6356373 tai 040 6356376

Indikaatiot

Helicobacter pylori-infektion epäily. Helicobacter pylori-infektion hoidon onnistumisen arviointi.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu. Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#F-HePyAg

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki

Näyte

Tuore ulostenäyte sellaisenaan tiiviissä kierrekorkillisessa purkissa. Näyte lähetetään mahdollisimman pian tutkittavaksi laboratorioon. Tarvittaessa näytettä voidaan säilyttää viikonlopun yli jääkaapissa. Kuljetus ja säilytys jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Kemiluminesenssi- perusteinen määritysmenetelmä.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Yleistä

Helicobacter pylori antigeenin osoitustesti on H. pylori-infektion ensisijainen tutkimus. Häätöhoidon onnistumisen arviointi tällä tutkimuksella voidaan suorittaa aikaisintaan 4-6 viikkoa hoidon päättymisestä. Helicobacter pylori on gram-negatiivinen, kaareva tai spiraalin muotoinen sauvabakteeri, joka aiheuttaa tulehdusreaktion mahan limakalvolla. Tulehdusreaktio voi edetä atrofiseksi gastriitiksi. Osalle helikobakteeria kantaville henkilöille kehittyy pohjukaissuolihaava (peptinen haava). Helikobakteeri suurentaa riskiä sairastua mm. mahasyöpään 3-6-kertaiseksi (kts. Käypä hoito suositus)

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki Helicobacter pylorii- infektiosta. Matala positiivinen tulos, suositellaan tarvittaessa uutta näytettä.

TULOS VALMIINA Tutkimusta tehdään kerran viikossa. Tulos valmiina 7-10 vrk kuluessa.

Huomautuksia

Vetinen ripuliuloste ei kelpaa näytteeksi. Ennen näytteenottoa potilas ei saa käyttää protonipumpun inhibiittoreita ja vismuttivalmisteita 2 viikkoon ja mikrobilääkehoidosta tulisi olla kulunut 4 viikkoa.

Päivitetty 25.01.2019 / VHM

Sivun alkuun