Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Prokollageeni III:n aminotermin. propeptidi, seerumista

3682 S -PIIINP

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Indikaatiot

Diagnostiikka ja seuranta sairauksissa, joihin liittyy pehmytkudosten kollageenien kiihtynyttä synteesiä ja metaboliaa (mm. maksafibroosi ja -kirroosi, myelofibroosi, maksa-, rinta- ja munasarjasyöpä, lyhytkasvuisten lasten hoito kasvuhormonilla).

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Huom. geelitön Greiner bio-one Vacuette CAT Serum Clot Activator-putki ei sovellu. Seerumi säilyy 2 vrk huoneenlämmössä, 1 vko jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä 1 vko:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Yleistä

Tyyppi III kollageenia esiintyy runsaasti sidekudoksessa, ei kuitenkaan luustossa, rustossa tai jänteissä. Osa prokollageenin aminoterminaalisesta propeptidistä (PIIINP) irtoaa kollageenin biosynteesin yhteydessä, osa vasta kollageenisäikeiden läpimitan kasvun tai hajoamisen aikana. Näin ollen PIIINP:n seerumipitoisuudet suurenevat sairauksissa, joissa tavataan pehmytkudosten kiihtynyttä synteesiä tai säikeiden metaboliaa.

Viitearvot

0-1 v alle 850 µg/l
yli 2 v alle 50 µg/l

Tulkinta

Katso viitearvokuvaaja osoitteesta https://www.nordlab.fi/sites/default/files/piiinp.jpg

Seerumin PIIINP:n suureneminen kuvastaa fibrogeneesin astetta eikä ole spesifinen millekään sairaudelle. Maksafibroosissa ja -kirroosissa, joissa on aktiivinen tulehdusprosessi, tavataan suurentuneita PIIINP-tasoja. PIIINP on usein suurentunut myelofibroosissa sekä polysytemia verassa, joka on muuttumassa myelooiseksi metaplasiaksi. PIIINP-tasot ovat usein suurentuneet maligneissa kasvaimissa, mm. maksa-, rinta- ja munasarjasyövässä. Lasten kasvuhormonihoidon yhteydessä suurenevat PIIINP-tasot korreloituvat hyvän hoitovasteen kanssa. Maksan endoteelisolut eliminoivat PIIINP:n verenkierrosta. Täten PIIINP-pitoisuus voi suurentua näiden solujen vaurion yhteydessä esim. akuutissa hepatiitissa. Primaarisessa biliaarikirroosissa suuri PIIINP-pitoisuus on huonon ennusteen merkki.

Päivitetty 07.03.2023 / AMM

Sivun alkuun