Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Streptococcus pyogenes (A), antigeeni, nielueritteestä

3635 Ps-StrAAg

Tiedustelut

Yhteispäivystyksen laboratorio, puh. 040 6356255

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

A-ryhmän beeta-hemolyyttisen streptokokin osoittaminen tai poissulkeminen epäiltäessä streptokokkitonsilliittia, faryngiittia tai tulirokkoa.

Suoritus

Yhteispäivystyksen laboratorio tekee ja vastaa positiiviset StrAAg-määritykset. Jos StrAAg-määritys on negatiivinen tai epäselvä, näytteestä pyydetään automaattisesti Ps-StrVi (2703) -tutkimus ja näyte viljellään maljalle. Malja lähetetään mikrobiologian laboratorioon tutkittavaksi ja vastattavaksi, viljelytutkimuksen vastauksia voi tiedustella puh. 040 6356331.

Näyte

Näyte otetaan yhtä aikaa kahteen muovivartiseen dacron-tikkuun potilaan tonsillojen pinnalta ja nielun takaseinästä.Tikut suljetaan samaan tikkupakkaukseen, jotka toimitetaan yhteipäivystyksen laboratorioon. Tikkupakkaukseen merkitään potilas- ja näytetiedot.

Menetelmä

Antigeenitesti on immunologinen streptokokki-A antigeenin osoitustesti. Viljely tehdään selektiiviselle streptokokkimaljalle. Herkkyysmäärityksiä ei rutiinisti tehdä.

Tekotiheys

päivittäin

Tulkinta

A-ryhmän beta-hemolyyttisen streptokokin antigeenin löytyminen nielunäytteestä nieluoireisella tai tulirokkoepäilypotilaalla viittaa vahvasti streptokokki-infektioon.

TULOS VALMIINA: StrAAg-tutkimuksen vastaus on valmiina yleensä tunnin sisällä näytteenotosta. Mikäli näytteestä on tehty viljely, sen tulos vastataan 1 vrk maljojen inkubaation jälkeen.

Päivitetty 07.12.2017 / KJ

Sivun alkuun