Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Neutrofiilien sytoplasma-antigeeni, vasta-aineet, seerumista

3612 S -ANCA

Osatutkimukset

C -ANCA, P -ANCA, S -MPOAb ja S -Pr3Ab

Tiedustelut

Erityisanalytiikka serologian laboratorio 040 635 63 77.

Indikaatiot

Pienten ja keskisuurten suonten vaskuliittien diagnostiikka, Wegenerin granulomatoosi.

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia.

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

Epäsuora immunofuoresessi (IF)- menetelmä ja fluoroentsyymi-immunologinen menetelmä EIA.Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

1-2 kertaa/viikko.

Tulkinta

C-ANCA <20, P-ANCA <20, S-MPOAb <3,5, S-PR3Ab <2

C-ANCA vasta-aineita esiintyy tyypillisesti Wegenerin granulomatoosissa ja P-ANCA vasta-aineita muissa pienten ja keskisuurten suonten vaskuliiteissä sekä nopeasti etenevissä glomerulonefriiteissä. Fluoroentsyymi-immunologisella menetelmällä testattavia PR3 vasta-aineita esiintyy suurella osalla Wegenerin granulomatoosia sairastavista henkilöistä. MPO vasta-aineita tavataan pienten suonten vaskuliiteissa ja pienellä osalla Wegenerin granulomatoosi potilailla. Kiireellisenä pyydetty ANCA vasta-ainetutkimus tehdään samana päivänä ja alustava vastaus soitetaan.

Tuma vasta-aineet häiritsevät ANCA vasta-aineiden immunofluoresenssi-tutkimuksen tulkintaa. Mikäli näyteseerumissa on tuma vasta-aineita, erityisesti luotettavaa P-ANCA-kuvion IF-tulosta ei voi saada.

TULOKSET VALMIINA: 7-10 vrk kuluessa.

Huomautuksia

PÄIVYSTYKSENÄ TEHTÄVÄ S-ANCA-TUTKIMUS

Tutkimus tehdään tarvittaessa päivystyksenä arkipäivisin. Päivystyksenä tehtävään S-ANCA- määritykseen kuuluvat P-ANCA, C-ANCA, S-MPOAb, S-PR3Ab ja lisäksi samasta näytteestä tehdään myös S-GBMAb määritys. Päivystystutkimus tilataan ja siitä ilmoitetaan puhelimitse erityisanalytiikan/ serologian laboratorioon puh. 040 6356377 tai 040 6356378 Tilaa lähetti tuomaan näyte viipymättä suoraan serologian laboratorioon (S6 P,1 krs). Näyte on oltava laboratoriossa klo 13.00 mennessä, jotta tulos saadaan samalle arkipäivälle.

Päivitetty 04.12.2017 / VHM

Sivun alkuun