Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

CA 15-3 antigeeni, seerumista

3587 S -CA15-3

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Indikaatiot

Rintasyövän hoidon seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 8 tuntia huoneenlämmössä, 1 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli perillä 8 t:n kuluessa, kylmälähetyksenä mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

CA 15-3 on rintasyövälle ominainen kasvainmerkkiaine, jonka aktiivisuus voi suurentua myös muiden syöpien yhteydessä. Lisäksi aktiivisuus voi olla suurentunut maksasairauksien ja hyvänlaatuisten rintakasvaimien yhteydessä. Rintasyövän hoidon seurannassa aktiivisuuden muutos on tärkeämpi kuin absoluuttinen aktiivisuus, minkä vuoksi ensimmäinen näyte tulisi ottaa ennen hoidon aloittamista.

Viitearvot

kaikki 0 - 31 kU/l

Tulkinta

S-CA 15-3 soveltuu erityisesti metastasoituneen rintasyövän hoidon seurantaan. Pitoisuus on suurentunut 10-15%:ssa I-II asteen rintasyövissä ja 50-70%:ssa III-IV asteen rintasyövissä. Pitoisuuden kohoaminen kuvastaa taudin levinneisyyttä. Tulkinnan kannalta on oleellista, että tulosta verrataan ennen hoidon aloittamista saatuun S-CA 15-3 -tulokseen. Suurentuneita pitoisuuksia todetaan myös muissa syövissä, kuten munasarja-, maha-, paksusuoli-, keuhko- ja maksasyövissä, sekä joissakin benigneissä taudeissa, kuten maksataudeissa ja hyvänlaatuisissa rintarauhasen kasvaimissa.

Päivitetty 08.07.2022 / AMM

Sivun alkuun