Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sieni, viljely (pinnalliset sieni-infektiot)

3509 Sk-SienVi

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Sienilab., p. 040 6356312.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Epäily ihon, hiusten tai kynsien sieni-infektiosta.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki tai petrimalja.

Näyte

Näytteeksi on otettava riittävästi infektoitunutta ihohilsettä, hiuksia tai kynttä.

Edellisestä sienilääkityksestä pitää olla kulunut riittävän pitkä aika väärän negatiivisen viljelylöydöksen välttämiseksi. Ihottuma-aluetta ei saa olla hoidettu paikallisella sienilääkkeellä 2 viikkoon eikä kynttä 6 viikkoon, eikä amorfiinilakkaa saa olla käytetty viimeisten 3 kuukauden aikana. Potilas ei ole saanut nauttia sisäisiä sienilääkkeitä ihoinfektiossa 1 kuukauteen tai kynsi-infektiossa viimeisten 6 kk aikana.

IHO: Hilsenäyte: Näytteenottopaikka puhdistetaan ensin liasta, rasvasta ja irrallisesta karstasta (vesipesu tai tarvittaessa esim. 80% alkoholi). Ihon puhdistuksen jälkeen leviämässä olevan ihottuma-alueen reunasta, ei keskeltä, raaputetaan tehdassteriilillä veitsellä RUNSAASTI hilsettä kuivaan steriiliin astiaan (petri-maljaan tai purkkiin). Jos infektioalueella on rakkuloita, niiden katto irrotetaan atuloilla ja saksilla näytteeksi ja lähetetään steriilissä putkessa. Näytteet lähetettävä 3 vrk kuluessa näytteenotosta. Muut ihonäytteet: Otetaan geelikuljetusputkeen ja lähetetään samana päivänä huoneenlämmössä laboratorioon. Mikäli näytettä ei voi lähettää näytteenottopäivänä, säilytys jääkaappilämpätilassa.

KYNNET: Kynsilakka poistetaan raaputtamalla ja sen jälkeen näytteenottoalue puhdistetaan huolellisesti (vesipesu tai esim. 80% alkoholi). Kynnen kärkiosa ja terveet pintakerrokset poistetaan kynsipihdeillä tai vuolemalla ohuita lastuja veitsellä. Näytteeksi leikataan viallista kynttä tai kynsilevyn pohjakerrosta. Näyte lähetetään huoneenlämmössä kuivana tehdassteriilissä astiassa (petrimalja, purkki ja putki) mikrobiologian laboratorioon. Näytteet lähetettävä 3 vrk kuluessa näytteenotosta. Mikäli näytettä ei voi lähettää näytteenottopäivänä, säilytys huoneenlämmössä.

HIUSPOHJA JA PARTA: Näytteet otetaan ihottuma-alueen reunaosasta. Ihon puhdistuksen jälkeen hiusten latvaosat leikataan ja vain n. 1-2 cm tyviosat nypitään juurineen näytteeksi (ainakin 10 karvaa). Ihottuma-alueen reunasta rapsutetaan tehdassteriilillä veitsellä näytteeksi runsaasti hilsettä. Näytteet lähetetään huoneenlämmössä kuivana tehdassteriilissä astiassa mikrobiologian laboratorioon. Näytteet lähetettävä 3 vrk kuluessa näytteenotosta. Mikäli näytettä ei voi lähettää näytteenottopäivänä, säilytys huoneenlämmössä.

Nielun ja suun limakalvojen sieni-infektiota epäiltäessä pyydetään -CandVi (1628).

Lisätietoja: www.kaypahoito.fi/suositukset/nimenmukaan/ihon, hiusten ja kynsi-infektion näytteidenotto, diagnostiikka ja vastauskäytäntö. Sieninäytteiden ottaminen, katso kuvat.

Menetelmä

Sk-SienVi-tutkimuksella etsitään näytteestä erityisesti dermantofyyttejä (silsasieniä) selektiivisillä viljelyillä eri elatusaineilla. Alustava tutkimus tehdään natiivipreparaatin mikroskopoinnilla, joka vastataan tekopäivänä. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe).

Tulkinta

Näytteestä vastataan mikroskopointi- ja viljelylöydökset. Löydöksen merkitystä kommentoidaan lähetteen tietojen perusteella.

TULOS VALMIINA: Natiivinäytteen värjäystulos 2 vrk:ssa. Lopullinen vastaus 6 - 8 viikossa.

Päivitetty 05.12.2017 / KJ

Sivun alkuun