Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sieni, viljely (pinnalliset sieni-infektiot)

3509 Sk-SienVi

Tiedustelut

Mikrobiologia/Sienilab., p. 040 6356312.

Indikaatiot

Ihon, hiusten tai kynsien sieni-infektio. Ensisijainen tutkimus 6371 -DermNhO.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Kierrekorkillinen putki

Näyte

Näytteeksi on otettava runsaasti infektoitunutta ihohilsettä, hiuksia (juurineen) tai kynttä.

Edellisestä sienilääkityksestä pitää olla riittävän pitkä hoitotauko väärän negatiivisen viljelylöydöksen välttämiseksi:

-Jos iholla on käytetty ulkoista sienilääkettä, ei iholta tule ottaa sieninäytettä ennen kuin lääkityksen lopettamisesta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

-Jos kynttä on hoidettu paikallisella sienilääkkeellä, kuten amorolfiinilakalla, ei kynsinäytettä tule ottaa ennen kuin hoidon lopettamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

-Jos potilas on käyttänyt sisäisiä sienilääkkeitä, ei sieninäytettä tule ottaa iholta ennen kuin lääkityksen lopettamisesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

-Jos potilas on käyttänyt sisäisiä sienilääkkeitä, ei kynsinäytettä tule ottaa ennen kuin lääkityksen lopettamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

ENNEN NÄYTTEENOTTOA: Näytteenottoalue on puhdistettava kontaminoivista mikrobeista pyyhkimällä se 80-prosenttisella alkoholilla. Jos epäillään hiivainfektiota tai ihoalue on rikkonainen/tulehtunut, puhdistamiseen käytetään vettä tai keittosuolaliuosta.

IHO: Hilsenäyte: Leviämässä olevan ihottuma-alueen reunalta (terveen ja sairaan alueen rajalta), ei keskeltä, raaputetaan tehdassteriilillä veitsellä RUNSAASTI hilsettä kuivaan steriiliin astiaan (kierrekorkilliseen purkkiin). Jos infektioalueella on rakkuloita, niiden katto irrotetaan atuloilla ja saksilla mukaan näytteeksi. Muut ihonäytteet: Näyte otetaan vanutikulla geelikuljetusputkeen.

KYNNET: Näyte otetaan sienen etenemisvyöhykkeestä terveen ja sairaan alueen rajalta kynsilevyn alapinnasta. Kynnen kärkiosa ja terveet pintakerrokset poistetaan kynsipihdeillä tai vuolemalla ohuita lastuja veitsellä. Näytteeksi leikataan viallista kynttä tai kynsilevyn pohjakerrosta. Näyte lähetetään kuivana tehdassteriilissä astiassa (kierrekorkillinen purkki) mikrobiologian laboratorioon.

HIUSPOHJA JA PARTA: Näytteeksi otetaan nypittyjen/leikattujen hiusten/parran tyviosia juurineen (ainakin 10 karvaa, hiuksista n. 1-2 cm pituisia tyviosia). Lisäksi ihottuma-alueen reunasta raaputetaan tehdassteriilillä veitsellä näytteeksi runsaasti hilsettä. Näytteet lähetetään kuivana tehdassteriilissä astiassa mikrobiologian laboratorioon.

Näytteiden säilytys ja kuljetus: Hilse-, kynsi- ja hius-/partanäytteet säilytetään ja kuljetetaan huoneenlämmössä. Geelikuljetusputkeen otettu näyte pyritään toimittamaan laboratorioon näytteenottopäivänä, jolloin kuljetus huoneenlämmössä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, geelikuljetusputkea säilytetään jääkaapissa. Kaikki sieninäytteet on toimitettava laboratorioon kolmen päivän sisällä näytteenotosta.

Limakalvojen sieni-infektiota epäiltäessä pyydetään -CandVi (1628).

Lisätietoja: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi13050 Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä (diagnostiikka). Sieninäytteiden ottaminen, katso kuvat.

Menetelmä

Sk-SienVi-tutkimuksella etsitään näytteestä erityisesti dermatofyyttejä (silsasieniä) selektiivisillä viljelyillä eri elatusaineilla. Alustava tutkimus tehdään natiivipreparaatin mikroskopoinnilla, joka vastataan tekopäivänä. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe).

Tulkinta

Näytteestä vastataan mikroskopointi- ja viljelytulokset. Löydöksen merkitystä kommentoidaan lähetteen tietojen perusteella.

TULOS VALMIINA: Natiivinäytteen värjäystulos 2 vrk:ssa. Lopullinen viljelyvastaus viimeistään 4-6 viikossa, mutta positiivinen dermatofyyttikasvu vastataan heti löydöksen varmistuttua.

Päivitetty 15.11.2018 / AEAL

Sivun alkuun