Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Bakteeri, viljely (1:Bakteeriripuliepäily), ulosteesta

3442 F -BaktVi1

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 2, puh. 040-6356307.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Bakteeriperäiseksi epäillyn (salmonellan, shigellan, yersinian, kampylobakteerin, aeromonaksen tai pleshiomonaksen aiheuttaman) suolistoinfektion etiologian tutkiminen.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu. Edeltävä ulkomaanmatka ja sen kohde. Liittyykö tapaus epidemiaan? Lähettäjän yhteystiedot (myös puh.numero). Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#mb_uloste

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki ja bakteerinäytteen geelikuljetusputki

Näyte

Runsaasti, ainakin 2 ml, veristä tai limaista kohtaa ulosteesta kierrekorkilliseen muovipurkkiin, joka suljetaan hyvin ja lähetetään tiiviin muovipussin sisällä, lisäksi ulostetta bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa.

Kuljetus ja säilytys jääkaappilämpötilassa. Näyte säilyy purkissa max 1 vrk ( poikkeuksena salmonella- ja yersinia-osatutkimukset, joissa hyväksyttävä viive on 3 vrk), geelikuljetusputkessa näyte säilyy max 3 vrk.

Menetelmä

Ulostenäytteen selektiiviset salmonella, shigella, kampylobakteeri, yersinia, aeromonas ja plesiomonas viljelyt. Salmonelloille, shigelloille, kampylobakteereille ja patogeeneille yersinioille tehdään mikrobilääkeherkkyysmääritykset. Salmonellat, shigellat ja patogeeniset yersiniat tyypitetään. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulkinta

Salmonellan, Shigellan, Cambylobacter jejunin ja/tai C. colin löytyminen ulosteesta on aina merkittävä löydös. Yersinioista Y. enterocolitican kannoista osa on virulentteja (O-serotyypit 3, 8 ja 9 ovat Suomessa tavallisimpia). Y. pseudotuberculosis-kannat ovat yleensä virulentteja. Aeromonaksen osuus suolistoinfektion aiheuttajana on kiistanalainen. Pleshiomonas shigelloides on harvinainen ripulin aiheuttaja Suomessa. Löydöksistä konsultoidaan voimassa olevien määräysten ja sopimusten mukaisesti suolistoinfektioepidemioiden selvityksestä vastuussa olevia terveydenhuoltoviranomaisia.

TULOKSET VALMIINA: Alustavat tulokset 2-3 työpäivän aikana. Yersinia-rikastusviljely kestää n. 10 vrk.

Huomautuksia

VIRHELÄHTEET:

Näyte tulisi ottaa 2 vuorokauden sisällä ensioireista, koska ulosteen mikrobimäärä voi vähentyä sen jälkeen nopeasti.

Shigella ja kampylobakteeri voi jäädä löytymättä, jos näytettä ei ole toimitettu bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa.

Päivitetty 11.10.2017 / LS

Sivun alkuun