Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Angiotensiini-1-konvertaasi, pleuranesteestä

3440 Pf-ACE

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Pleuriittien erotusdiagnostiikka

Näyteastia

Muoviputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 1 ml pleuranestettä. Hemolyysi häiritsee määritystä. Pleuraneste säilyy jääkaapissa 1 viikon, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Pleuranestenäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä 1 vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

Kineettinen määritys +37 C:ssa

Tekotiheys

Kolmena arkipäivänä viikossa

Tulokset valmiina

Kahden arkipäivän kuluessa näytteen saapumisesta.

Yleistä

Angiotensiini-1-konvertaasi on entsyymi, joka hajottaa angiotensiini-1:n angiotensiini-2:ksi. Sitä on kaikkien verisuonten endoteelisolujen solukalvolla, mutta erityisen runsaasti keuhkojen ja aivojen pienissä suonissa. Myös mm. munuaisten, suoliston ja plexus choroideuksen epiteelisolut ilmentävät ACE:ta.

Tulkinta

Nivelreumaan liittyvässä pleuriitissa pleuranesteen ACE aktiivisuus ja Pf-ACE/fS-ACE -suhde ovat suurentuneet. Myös keuhkotuberkuloosin yhteydessä on kuvattu kohonneita pleuranesteen ACE -aktiivisuuksia, mutta muissa pleuriiteissa pleuranesteen ACE aktiivisuus on yleensä seerumin aktiivisuutta alhaisempi.

Huomautuksia

Tulkintaa varten tulisi samanaikaisesti pyytää myös S-ACE -määritys.

Päivitetty 02.09.2021 / SL

Sivun alkuun