Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

CA 19-9 antigeeni, seerumista

3412 S -CA19-9

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Indikaatiot

Haima-, maha-, sappitie- ja paksusuolisyövän hoidon seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, muutoin kylmälähetyksenä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

CA19-9 on rakenteeltaan Lewis-veriryhmäantigeenin kaltainen glykoproteiini. Se soveltuu erilaisten GI-kanavan syöpien seurantaan. Osalla Lewis-negatiivisista henkilöistä (FUT3 puutos), joita on n. 10 % väestöstä, CA19-9:ää ei muodostu syövänkään yhteydessä ja heillä tulee käyttää myös muita kasvainmerkkiaineita. Lewis-genotyypin lisäksi CA19-9:n pitoisuuteen vaikuttaa potilaan FUT2 fukosyylitransferaasientsyymin ns. secretor-genotyyppi. FUT2-geenistä on olemassa alleelit Se ja se. Näistä se-alleelin suhteen homotsygooteilla yksilöillä (ns. non-secretor) on tyypillisesti suuremmat seerumin CA19-9-pitoisuudet kuin heterotsygooteilla tai Se-alleelin suhteen homotsygooteilla yksilöillä (non-secretor).

CA19-9:n käyttö kasvainmerkkiaineena on samankaltaista kuin CEA:n käyttö, mutta CA 19-9 on useammin suurentunut haima-, maha- ja sappitiehytsyövissä. Toisaalta paksunsuolen syövässä CEA-pitoisuus on useammin suurempi kuin CA19-9 -aktiivisuus. Vaikka CA19-9 pitoisuus on suurentunut suurimmassa osassa haimasyöpiä, se ei yksinään ole riittävän sensitiivinen tai spesifisen haimasyövän seulontaan. CA 19-9 -pitoisuus voi olla suurentunut myös hyvänlaatuisissa taudeissa. Noin 30 %:ssa pankreatiiteista ja sappistaaseista CA 19-9 -pitoisuus on suurentunut, mutta pitoisuus jää yleensä alle 1000 U/ (Teng D et al. 2018)

Viitearvot

kaikki 0 - 37 kU/l

Tulkinta

Tulkinnan kannalta on oleellista, että tulosta verrataan ennen hoidon aloittamista mitattuun S -CA 19-9 -tulokseen. Tuloksen vertaaminen kuvantamislöydöksiin on suositeltavaa.

Selvää kansainvälistä konsensusta kriittisestä muutoksesta CA19-9:n pitoisuudessa syöpäseurannassa ei ole, mutta 40-50%:n muutosta on ehdotettu pidettävän merkittävänä pitoisuuksien ollessa normaalialueella (viite 1,4,6).

CA19-9 tasot saattavat osalla potilaista nousta ohimenevästi sytostaattihoidon aikana. Pitoisuuden huippu saavutetaan yleensä n. 4-8 viikkoa hoidon aloituksesta ja pitoisuus laskee tyypillisesti selvästi lähtötason alapuolelle viimeistään 4 kuukauden kuluttua, mikäli hoitovastetta saavutetaan (viite 2,3).

Tulkinnan kannalta on myös otettava huomioon, että immunokemiluminometrinen menetelmän (Nordlabissa käytössä olevan menetelmän) mittausepävarmuus on noin +/- 20%.

Huomautuksia

VIITTEET

1. Decline in CA19-9 during chemotherapy predicts survival in four independent cohorts of patients with inoperable bile duct cancer. Grunnet et al. Eur J Cancer. 2014.

2. Chemotherapy-induced transient CEA and CA19-9 surges in patients with metastatic or recurrent gastric cancer. Hye Jin Kim et al. Acta Oncol. 2009

3. Chemotherapy-induced early transient increase and surge of CA 19-9 level in patients with pancreatic Adenocarcinoma. Viet H. Le et al. CTARC 2021

4. Within- and between-subject biological variation data for tumor markers based on the European Biological Variation Study. Coskun et al. Clin. Chem Lab Med. 2021

5. Critical review and meta-analysis of biological variation estimates for tumor markers. Marques-Garcia et al. Clin Chem Lab Med. 2022.

6. Reference Values and Biological Variation for Tumor Marker CA 19-9 in Serum for Different Lewis and Secretor Genotypes and Evaluation of Secretor and Lewis Genotyping in a Caucasian Population. Vestergaard et al. Clin Chem. 1999.

7. Significant increased CA199 levels in acute pancreatitis patients predicts the presence of pancreatic cancer. Teng D et al. Oncotarget. 2018

Päivitetty 29.11.2023 / SS

Sivun alkuun