Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Sappihapot, seerumista

3379 S -Sappih

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Maksan toimintahäiriöiden diagnostiikka

Esivalmistelu

Paasto suositeltava

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näyte: 3 ml laskimoverta tai 1 ml seerumia. Näyte on sentrifugoitava kahden tunnin kuluessa näytteenotosta ja sen jälkeen seerumi siirretään sekundääriputkeen. Eroteltu seerumi säilyy 7 vuorokautta jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna (korkeintaan 3kk).

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään kylmänäytteenä.

Menetelmä

Entsymaattinen, kolorimetrinen määritys seerumin kokonais-sappihapoille (3-alpha-hydroksisappihapot)

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulokset valmiina

Kahden arkipäivän kuluessa näytteen saapumisesta. Kiireellisenä pyydetyt samana päivänä tai seuraavana arkipäivänä (ma-pe).

Yleistä

Sappihapot muodostuvat maksan parenkyymisoluissa, mistä ne konjugoitumisen jälkeen eritetään sappinesteeseen ja edelleen suoleen, mistä ne sitten valtaosin imeytyvät takaisin elimistöön (enterohepaattinen kierto). Maksan toimintahäiriöissä sappihappojen erittyminen on estynyt tai niiden poistuminen verenkierrosta maksaan on hidastunut. Tällöin sappihappojen pitoisuus veressä lisääntyy.

Viitearvot

aikuiset alle 6 µmol/l

Tulkinta

Seerumin sappihappojen pitoisuuden määritys on herkkä maksan toimintahäiriön indikaattori. Esimerkiksi virushepatiitti, kirroosi, maksakasvaimet, sappiteiden obstruktiiviset sairaudet sekä raskaushepatoosi aiheuttavat seerumin sappihappopitoisuuden suurenemisen. Raskaushepatoosissa seerumin sappihappopitoisuuden suureneminen voi olla ainoa poikkeava laboratoriolöydös. Ruokailu nostaa sappihappopitoisuutta, minkä vuoksi paastonäyte on suositeltava.

Huom! Määritysmenetelmä mittaa myös ursodeoksikoolihappoa, jota on normaalisti pieniä määriä sappinesteessä. Ursodeoksikoolihappoa lääkkeenä saavilla potilailla sappihappomäärityksen tulos voi olla virheellisen korkea. Mikäli kyseisen lääkityksen aikana seerumin sappihappopitoisuus laskee, voidaan tulosta yleensä pitää luotettavana.

Päivitetty 19.07.2023 / SL

Sivun alkuun