![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
3134 | dU-Alb |
Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351
kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainennordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannisto
nordlab.fi / 0406356432
Virtsankeräystä varten on olemassa potilasohje https://www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/potilaille-annettavat-ohjeet/
11 ml säilöntäaineeton putki (Z-putki)
NÄYTE: Virtsa. Hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta, jonka tilavuus on mitattu, otetaan 5 ml muoviputkeen. Vuorokausivirtsan kokonaistilavuus syötetään atk- järjestelmään tai merkitään näytetarraan. Keräysastia pidetään kylmässä koko keräyksen ajan. Virtsanäyte säilyy viikon jääkaapissa.
LÄHETYS: Virtsanäytteet lähetetään huoneenlämpöisinä.
Immunoturbidimetrinen.
Päivittäin
Diabeteksen tavallinen komplikaatio on nefropatia, jonka osoittaminen alkuvaiheessa on tärkeää taudin jarruttamiseksi. Albuminurian osoittamisella on merkitystä myös verenpainetaudin ennusteen arvioinnissa. Albumiinin eritys kuvastaa glomerusten toimintaa paremmin kuin kokonaisproteiinin eritys.
Vuorokausivirtsan albumiinimääritystä voidaan tarvita proteiinimäärityksen rinnalla (dU-Prot), jos samasta näytteestä halutaan tietää albuminurian osuus proteiinien kokonaiserityksestä. Muutoin virtsan albumiinin ja kreatiniinin suhdetta voidaan yleensä käyttää tarkan vrk- tai yökeräyksen asemesta albuminurian osoittamiseen tai seurantaan, kun asento- ja rasitusproteinurian vaikutus otetaan huomioon tulkinnassa.
kaikki | alle 30 | mg |
Vuorokausikeräyksen albumiinierityksen tulkinnassa voi hyödyntää seuraavia raja-arvoja: Normaali dU-Alb <30 mg, lisääntynyt albuminuria dU-Alb 30-300 mg ja selvästi lisääntynyt albuminuria dU-Alb >300 mg.
Lähteet: KDIGO 2012 Clinical Practice Guideline for the Evaluation and Management of Chronic Kidney Disease ja Käypä hoito Diabeteksen munuaistauti 20.4.2020
Päivitetty 15.06.2022 / TIM