Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Adrenokortikotropiini-vapauttajahormonikoe

3132 Pt-CRH-R

Osatutkimukset

P -ACTH ja S -Korsol

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

kemisti Anna Hyyryläinen: anna.hyyrylainenatnordlab.fi / 0406356412 ja lääkäri Kalle Jutila: kalle.jutilaatnordlab.fi / 0406356549

Indikaatiot

Hyperkortisolismin erotusdiagnostiikka.

Esivalmistelu

Tutkimus pyritään tekemään aamulla (esim. klo 8-10).Prednisoloni ja eräät muut kortikosteroidit deksametasonia lukuun ottamatta häiritsevät kortisolin määritystä.

Potilas paastoaa vähintään 10 h ennen koetta ja on levossa kokeen suorituksen ajan.

Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa Potilasohje https://www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/potilaille-annettavat-ohjeet/

Suoritus

Kokeen suorittaja ja näytteenottaja: osasto.

Aamulla klo 8 - 10 otetaan 0 min verinäytteet ja heti sen jälkeen annetaan lammasperäistä CRH:a 100 µg i.v., lapsille CRH:a 1µg/kg i.v.

Otetaan verinäytteet 15, 30 ja 60 min kuluttua injektiosta.

Näyte

P-ACTH: 2 x 1 (0,3) ml EDTA-plasmaa. Verinäyte on jäähdytettävä heti jäävesiseoksessa. Plasma on erotettava tunnin kuluessa soluista ja pakastettava välittömästi kahteen putkeen. Säilyvyys +4 C 3 h, -20 C kk:sia. S-Korsol: 1,0 (0,3) ml seerumia. Säilyvyys: +20 C 1 vrk, +4 C 3 vrk, -20 C kk:sia.

Tekotiheys

P-ACTH 2 x vk, S-Korsol arkipäivisin

Tulkinta

Normaalisti P-ACTH suurenee yli 50 % lähtöpitoisuudestaan ja S-Korsol suurenee yli 20 % lähtöpitoisuudestaan. ACTH-pitoisuuden suureneminen edeltää kortisolipitoisuuden suurenemista.

Aivolisäkeperäisessä hyperkortisolismissa (pituitaarisessa Cushingin taudissa) sekä P-ACTH että S-Korsol suurenevat yleensä normaalia enemmän, mutta eivät juurikaan ektooppisessa ACTH-tuotannossa ja lisämunuaisperäisessä hyperkortisolismissa. ACTH:n suureneminen yli 50 % lähtöarvosta ja kortisolin suureneminen yli 20 % lähtöarvosta viittaavat aivolisäkeperäiseen (pituitaariseen) hyperkortisolismiin ja poissulkevat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta ektooppisen ACTH-tuotannon ja lisämunuaisperäisen hyperkortisolismin. Toistaiseksi ei liene raportoitu lisämunuaistuumoria, jossa ACTH:n suureneminen olisi kokeen aikana ollut yli 50 % lähtöpitoisuudesta, eikä ektooppista ACTH-tuotantoa, jossa kortisolin suureneminen olisi ollut yli 50 % lähtöpitoisuudesta.

Aivolisäkeperäisessä hypokortisolismissa ACTH- ja kortisoli-vasteet ovat pienentyneet. Hypotalaamisessa viassa ACTH-vaste on yleensä kiihtynyt ja pidentynyt ja kortisolivaste pienentynyt. Primaarisessa lisämunuaiskuoren vajaatoiminnassa ACTH:n lähtöpitoisuus on suurentunut ja vaste CRH:lle on voimistunut, mutta seerumin kortisolipitoisuus pysyy pienenä. Koetta ei yleensä käytetä lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan erotusdiagnostiikassa.

VIITTEET: Newell-Price ym. Optimal response criteria for the human CRH test in the differential diagnosis of ACTH-dependent Cushings syndrome. J Clin Endocrinol Metab 2002 Nieman LK. et al UpToDate: Corticotropin-releasing hormone stimulation test. 2023

Päivitetty 05.03.2024 / IN

Sivun alkuun