Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Veren sopivuuskoe, verestä

2935 B -XKoe

Tiedustelut

Verikeskus, puh. 040 6356324

Asiantuntijat

erikoislääkäri Päivi Myllynen: paivi.myllynenatnordlab.fi / 040 635 6386

Indikaatiot

Verensiirtohoito

Näyteastia

EDTA-putki 3 ml

Näyte

NÄYTE: 5 ml laskimoverta EDTA-putkeen. Pieniltä lapsilta 1-2 ml laskimoverta EDTA-putkeen, vastasyntyneeltä tai keskoselta 500µl verta EDTA-mikroputkeen. Näyte säilyy +4C jääkaapissa 5 vrk. NÄYTTEENOTTO-OHJE: http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/naytteenotto_verensiirtotutk.pdf

LÄHETYS: Kokoverinäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Punasoluagglutinaatio

Tekotiheys

päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Veren sopivuuskokeella tutkitaan, onko veren saajan plasmassa vasta-aineita siirrettäväksi aiottuja punasoluja vastaan. Sopivuuskoe tehdään jokaisesta siirrettäväksi aiotusta punasoluyksiköstä ennen verensiirtoa.

Tulkinta

Negatiivinen = veri sopii potilaalle

Positiivinen = veri ei sovi potilaalle

Huomautuksia

Sopivuuskoe on aina voimassa 5 vuorokautta näytteenotosta.

Näytteet veriryhmämääritystä ja sopivuuskoetta varten otetaan eri aikoina ja näytteenottajina ovat eri henkilöt. Näin pienennetään potilaan tunnistusvirheistä aiheutuvaa vaaraa.

Elektiiviseen leikkaukseen tulevilta potilailta sopivuuskoenäyte otetaan 1-2 päivää ennen suunniteltua toimenpidettä, eikä sopivuuskoe saa olla verensiirtohetkellä 5 vuorokautta vanhempi.

Päivystyspotilaista otetaan näytteet veriryhmämääritystä (E-ABORh) ja veriryhmävasta-aineiden seulontaa (P-VRAb-O) varten ensimmäisellä näytteenottokerralla, ja sopivuuskoenäyte otetaan seuraavalla näytteenottokerralla (esim. seuraavalla aamukierrolla). Jos potilaan veriryhmä on jo rekisterissä, otetaan näytteet vasta-aineiden seulontaa ja sopivuuskoetta varten ensimmäisellä näytteenottokerralla.

Hätätilanteissa näytteet veriryhmämääritystä ja sopivuuskoetta varten voidaan poikkeuksellisesti ottaa yhtä aikaa. Hätätilanteesta päättää hoitava lääkäri. Sekä näytteenottajan että potilaan tunnistaneen hoito-osaston henkilön on varmistettava potilaan tunnistaminen nimikirjaimillaan putkiin. Näissä tilanteissa potilaan tunnistaminen on varmistettava erityisen huolella. Jos näyteputkista ei löydy sovittuja tunnistusmerkintöjä, näytteistä ei tehdä veriryhmäserologisia tutkimuksia.

Päivitetty 15.03.2023 / PM

Sivun alkuun