Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Tyreoglobuliini, vasta-aineet, seerumista

2829 S -TyglAb

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290, kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Erilaistuneen kilpirauhassyövän seuranta primaarihoidon jälkeen (Ks. myös S-Tygl). Autoimmuunityreoidiittien diagnostiikka ja ennusteen arviointi (ks. myös S-TPOAb).

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa, kylmänä mikäli perillä viikon kuluessa näytteenotosta, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunoluminometrinen

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Tyreoglobuliini on kilpirauhashormonien esiaste, joka on normaalisti lähes täysin intrasellulaarinen proteiini. Autoimmuuni-tyreoidiiteissa tyreoglobuliinia pääsee solunulkoiseen nesteeseen normaalia suurempia määriä ja seerumissa tavataan yleisesti vasta-aineita tyreoglobuliinille.

Viitearvot

kaikki alle 4.5 kU/l

Tulkinta

Tyreoglobuliinivasta-ainetasot suurenevat mm. Basedowin taudissa ja Hashimoton tyreoidiitissa sekä myastenia graviksen ja lupoidisen hepatiitin yhteydessä. Huomattava on, että vasta-aineita tavataan silloin tällöin myös henkilöillä, jotka eivät sairasta kilpirauhasen autoimmuunitautia.

Jos tyreoglobuliinivasta-ainetaso on selvästi koholla (yleensä yli 20kU/l), S-Tygl määritystulokseen ei voi luottaa, koska vasta-aineet voivat häiritä seerumin tyreoglobuliinimittausta. Katso myös Tygl-ohjekirja. TyglAb seuranta Tygl-rinnalla kilpirauhasen poiston ja radiojodiablaation jälkeen:

1. Trendiseurannassa tyreoglobuliinivasta-aineiden pitoisuuksissa ei tapahtunut merkittävää muutosta (esim. aiemmin tulokset alle tai 20 kU/l ja uudet tulokset esim. 4-15 kU/l ). Tässä tilanteessa Tygl-pitoisuus on luotettava.

2. Trendiseurannassa havaitaan suurenevia tyreoglobuliinivasta-aineet, merkittävä muutos vähintään + 50 % aiempaan verrattuna (esim. aiemmin tulokset alle tai 20 kU/l ja uudet tulokset yli 40 kU/l) esiintyvät 15-30% kilpirauhasen erilaistuneissa syövissä ja vääristävät Tygl-pitoisuudet. Tässä tilanteessa suositellaan muita syöpäseuranta menetelmiä kuin biokemiallinen seuranta.

Huomautuksia

17.10.2023 alkaen S-Tygl ja S-TyglAb tutkimusten määritysmenetelmät muuttuvat. S-Tygl tutkimuksen tulostaso laskee keskimäärin noin 50% ja S -TyglAb laskee keskimäärin noin 30%. Etenkin S-TyglAb tutkimuksessa yksittäisillä potilailla muutos voi olla pienempi tai suurempi. Muutoksen yhteydessä otetaan käyttöön valmistajan ilmoittamat viitearvot.

Kliinisen kemialla "ei mitattava" (ei luotettavasti mitattavissa) tarkoittaa TyglAb-tutkimuksessa vanhalla menetelmällä alle 20 KU/l ja uudella menetelmällä alle 1,3 kU/l olevaa tulosta. Rajat syntyvät alimmasta vastattavasta tuloksesta, joka on vielä luotettavasti mitattavissa. Kliinisen kemialla status "ei mitattavissa" ei välttämättä tarkoita, että TyglAb-tulos on nolla. HUOM! Viitealue on tarkoitettu ensisijaisesti autoimmuunityreoidiittien diagnostiikkaan ja ennusteen arviointiin.

TyglAb-tulos "ei mitattava" (ei luotettavasti mitattavissa) eroaa vanhan ja uuden menetelmien välillä, uuden menetelmän "ei mittatavissa" <1,3 kU/l alittaa vanhan menetelmän "ei mitattavissa" < 20 kU/l ja tämä tarkoittaa parempaa analyyttista suorituskykyä uudella menetelmällä.

Päivitetty 13.03.2024 / IN

Sivun alkuun