Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tyreoglobuliini, vasta-aineet, seerumista

2829 S -TyglAb

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

kemisti Anna Hyyryläinen: anna.hyyrylainenatnordlab.fi / 0406356412 ja lääkäri Kalle Jutila: kalle.jutilaatnordlab.fi / 0406356549

Indikaatiot

Erilaistuneen kilpirauhassyövän seuranta primaarihoidon jälkeen (Ks. myös S-Tygl). Autoimmuunityreoidiittien diagnostiikka ja ennusteen arviointi (ks. myös S-TPOAb).

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa, kylmänä mikäli perillä viikon kuluessa näytteenotosta, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunoluminometrinen

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Tyreoglobuliini on kilpirauhashormonien esiaste, joka on normaalisti lähes täysin intrasellulaarinen proteiini. Autoimmuuni-tyreoidiiteissa tyreoglobuliinia pääsee solunulkoiseen nesteeseen normaalia suurempia määriä ja seerumissa tavataan yleisesti vasta-aineita tyreoglobuliinille.

Viitearvot

kaikki alle 40 kU/l

Tulkinta

Tyreoglobuliinivasta-ainetasot suurenevat mm. Basedowin taudissa ja Hashimoton tyreoidiitissa sekä myastenia graviksen ja lupoidisen hepatiitin yhteydessä. Huomattava on, että vasta-aineita tavataan silloin tällöin myös henkilöillä, jotka eivät sairasta kilpirauhasen autoimmuunitautia.

Päivitetty 20.10.2022 / IN

Sivun alkuun