Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Francisella tularensis, viljely

2818 -FrtuVi

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 1, p.040 6356305.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Jänisrutto (tularemia) -epäily.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, sairastumispäivä, näytteenlaatu, näytteenottopaikka, mikrobilääkehoitohoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu), mahdollinen immunosupressio ja perussairaudet , sekä lähettäjän yhteystiedot (myös puhelinnumero).

Näyte

Näytteeksi on otettava mieluiten kudospala sairaalta alueelta (ihobiopsia, imusolmuke, imusolmukebiopsia, tms.). Myös märkäpaiseen sisäseinästä bakteerinäytteenottotikulla hangattu märkäerite ja solukko soveltuu näytteeksi. Kudospalat lähetetään steriilissä putkessa. Pienten kudospalojen (halkaisija alle 10 mm) kuivumisen ehkäisemiseksi putkeen lisätään pari tippaa steriiliä keittosuolaliuosta. Bakteerinäytteenottotikulla otettu näyte lähetetään tutkittavaksi kuljetusputkessaan. Näytteet säilytetään jääkaapissa ja lähetetään laboratorioon mahdollisimman pian.

Menetelmä

Näytteestä tehdään bakteeriviljely F. tularensikselle sopivilla elatusalustoilla.

Tekotiheys

päivittäin

Tulkinta

Näytteestä vastataan Francisella tularensis ja tarvittavat mikrobilääkeherkkyydet.

TULOS VALMIINA: 7-10 vuorokaudessa

Huomautuksia

VIRHELÄHTEET: Francisella tularensis on viljelyn suhteen vaativa bakteeri, joten viljely voi jäädä negatiiviseksi, vaikka potilaalla olisinkin Tularemia. Tularemia epäilyssä on aina suositeltavaa tutkia myös Francisella tularensis-vasta-aineet 2-3 viikonvälein otetuista pariseerumeista.

Päivitetty 04.12.2017 / KJ

Sivun alkuun