Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Treponema pallidum, hemagglutinaatio, seerumista

2759 S -TPHA

Tiedustelut

Erityisanalytiikka serologian laboratorio 040 6356378.

Indikaatiot

Syfiliksen diagnostiikka. Seulontatesti varmistukseen. Huom! Seulontatestinä käytetään S-TRPA-tutkimusta (4942).

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

0,5 ml seerumia

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

Passiiviseen hemagglutinaatioon perustuva Treponeme pallidumin eli kuppaspirokeetan vasta-ainetesti. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Yleistä

Syfiliksen eli kuppataudin aiheuttaa Treponema pallidum-spirokeettabakteeri, joka on herkkä mm. penisilliinille ja doksisykliinille. Syfiliksen mikrobiologinen laboratoriodiagnostiikka suoritetaan vasta-ainetesteillä. Entsyymi-immunologista T.pallidum -vasta-ainetestiä (S-TrpaAb) käytetään seulontatestinä. Positiiviset löydökset varmistetaan S-TPHA-tutkimuksella. Lisäksi tehdään S-KardAb-tutkimus hoidon seurantaa varten. S-KardAb tutkimusta käytetään hoidon seurantatutkimuksena: S-KardAb-tiitteri laskee muutaman kk kuluessa Syfilisinfektion selvittelyssä tehdään S-TrpaAb-tutkimus. Huom! Syfiliksen alussa S-TPHA voi olla negatiivinen, mutta se muuttuu yleensä positiiviseksi n. 4 viikon kuluttua tartunnasta. Siksi n. 1 kk kuluttua otettu seurantanäyte on usein tarpeen löydöksen varmentamiseksi. Aivoissa olevaa syfilistä (neurosyfilis) epäiltäessä vasta-ainemääritykset tehdään myös likvorista. Toistaiseksi TrpaAb-määrityksen soveltuvuus likvorinäytteiden tutkimiseen on selvitetty puutteellisesti, joten likvorista tehdään Li-KardAb entiseen tapaan.

Viitearvot

kaikki alle 80 tiitteri

Tulkinta

Testi mittaa agglutinoivia Treponema pallidum vasta-aineita. Vasta-aineiden esiintymistä voidaan yleensä pitää luotettavana merkkinä syfiliksestä, jollei ole näyttöä taudeista, joissa heikkoa virheellistä positiivisuutta on havaittu.

Huomattavan selvä positiivisuus nähdään endeemisissä ja trooppisissa treponematooseissa (jaws, pinta, bejel), näitä ei voida serologisesti erottaa syfiliksestä. TPHA-titterin seurannalla ei yleensä ole merkittävää arvoa hoidon tehon arvioinnissa.

Koska TPHA-testi ei ole kaikissa tapauksissa herkkä osoittamaan infektion alkuvaiheen vasta-aineita, on noin 4-8 viikon väliaikana syfiliksen primaari-infektiosta mahdollista, että herkimmillä syfilistesteillä (esim. FTAAbs- tai IgM-FTAAbs-testeillä,EIA-testillä joskus S -KardAb-testillä) voidaan saada positiivinen tulos, vaikka TPHA-tulos olisi negatiivinen.

Täten kertanäytteestä havaittua yhdistelmää positiivinen S -KardAb-tulos ja negatiivinen TPHA-tulos ei saa ilman lisänäyttöä pitää epäspesifisenä reaktiona. Uusi näyte on tällöin aiheellinen.

TPHA vasta-aineet säilyvät vuosia positiivisena, joten niiden uusintamäärityksellä ei ole hoidon kannalta merkitystä. Hoidon seurannassa käytetään seerumin kardiolipiinitiitterin laskua (Vrt. S-KardAb, n:o 2031).

TULOKSET VALMIINA: 7-10 vrk kuluessa. Kiireellisiä näytteitä voidaan tehdä joka arkipäivä virka-aikana. Pyyntö tulee tällöin soitaa laboratorioon. Tutkimuksesta veloitetaan tällöin kaksinkertainen hinta.

Päivitetty 22.01.2019 / VHM

Sivun alkuun