Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sukupuolihormoneja sitova globuliini, seerumista

2737 S -SHBG

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Tarja Puolakanaho: tarja.puolakanahoatnordlab.fi / 040 6356 293 ja professori Olli Vuolteenaho: olli.vuolteenahoatnordlab.fi / 0406356423

Indikaatiot

Naiset: infertiliteetti, kuukautishäiriöt, hirsutismi ja virilismi. Miehet: hypogonadismi. Yhdistettynä estradioli- ja testosteronimäärityksiin voidaan käyttää arvioitaessa aktiivisen vapaan hormonin pitoisuutta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 6 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte sentrifugoitava 2h kuluessa näytteenotosta.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään kylmänä mikäli perillä 6 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunoluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraava arkipäivä.

Yleistä

Sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG) on tärkein sukupuolihormonien kantajaproteiini. Se koostuu kahden 370 aminohapon peptidiketjun muodostamasta dimeeristä, joka syntetisoituu maksassa estrogeenien stimuloimana. Androgeenit ja anaboliset steroidit puolestaan vähentävät SHBG:n muodostumista. Näistä syistä SHBG:n pitoisuudet ovat naisilla suurempia kuin miehillä. SHBG sitoo parhaiten testosteronia ja dihydrotestosteronia sekä jonkin verran heikommin estradiolia, mutta ei lainkaan mm. androstendionia, dehydroepiandrosteronia, estronia, estriolia tai progesteronia. SHBG muodostaa yhdessä albumiinin kanssa veressä kiertävän varaston estradiolille ja testosteronille ja samalla hidastaa näiden hormonien metaboliaa maksassa. Sitoutunut hormonifraktio on tasapainossa vapaan kanssa siten, että vapaan fraktion määrä pysyy suhteellisen vakiona riippumatta SHBG-tasojen muutoksista. Seerumin testosteroni- ja estrogeenitasojen kunnolliseksi arvioimiseksi olisi siten tärkeätä tietää myös SHBG:n pitoisuus.

Viitearvot

miehet 14 - 62 nmol/l
naiset 20 - 140 nmol/l

Tulkinta

Viiteväli fertiili-ikäiset naiset 20-140 nmol/l Pienentyneitä pitoisuuksia tavataan naisilla lisääntyneen androgeenivaikutuksen seurauksena sekä hypotyreoosissa ja liikalihavuudessa. Suurentuneita tasoja tavataan estrogeeni- ja antiandrogeenilääkityksen aikana, raskaudessa, hypertyreoosissa ja maksakirroosissa. Miehillä hypogonadismissa tavataan usein suuria pitoisuuksia, minkä seurauksena seerumin kokonaistestosteroni saattaa olla normaalialueella, vaikka aktiivisen vapaan fraktion osuus onkin pienentynyt. Miehillä SHBG-pitoisuudet kohoavat iän mukana. Puberteetissa lapsuuden suuret SHBG-pitoisuudet pienenevät pojilla enemmän kuin tytöillä.

Päivitetty 14.10.2021 / TP

Sivun alkuun