Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Testosteroni, seerumista

2735 S -Testo

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Indikaatiot

Miehet: ennenaikainen tai viivästynyt puberteetti, hypogonadismi, impotenssi. Huom: tämän tutkimuksen matalin vastattava pitoisuus on 2 nmol/l. Kun tarvitaan suurempaa analyyttistä herkkyyttä, suositellaan tutkimusta 11784 S -TestoMS.

Esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi klo 7-9. Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenottoa. Hormonikorvaushoidon monitoroinnissa näyte suositellaan otettavaksi 2-8 tuntia testosteronilääkkeen applikoinnista (geelit) tai juuri ennen seuraavaa annosta (injektiot).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 2 vrk huoneenlämmössä, 1 vko jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte sentrifugoitava 2h kuluessa näytteenotosta.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, muutoin kylmälähetyksenä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraava arkipäivä.

Yleistä

Testosteroni on ns. C-19 steroidi. Miehillä yli 90 % testosteronista muodostuu kivesten Leydigin soluissa. Synteesiä lisää aivolisäkkeen LH, joka puolestaan on hypotalamuksen GnRH:n (LRH) positiivisen vaikutuksen alainen. Testosteroni estää LH:n ja GnRH:n eritystä negatiivisella palautteella. Plasmassa testosteroni sitoutuu sukupuolihormoneita sitovaan globuliiniin (SHBG), ja vain 1 - 2 % testosteronista on vapaana. Testosteronilla on plasmassa selvä vuorokausirytmi. Pitoisuus vaihtelee jopa kolminkertaisesti, siten että huippu on aamulla. Kohdesoluissa testosteroni pelkistyy biologisesti aktiiviseksi dihydrotestosteroniksi.

Viitearvot

miehet 10 - 38 nmol/l

Tulkinta

Miehet: Pienentyneen testosteronipitoisuuden taustalla voi olla kivesten primaarinen toimintahäiriö tai aivolisäkkeestä johtuva sekundaarinen kivesten vajaatoiminta. Lievässä hypogonadismissa saatetaan todeta normaali kokonaistestosteroni ja suurentunut SHBG-pitoisuus, jotka yhdessä johtavat pienentyneeseen vapaan testosteronin pitoisuuteen. Piilokivestutkimuksissa testosteronin mittaus hCG:n annon jälkeen osoittaa onko toimivaa kiveskudosta olemassa.

Lähteet:

Bhasin S ym. Testosterone therapy in men with hypogonadism: An Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endcrinol Metab 2018 103:1715-44.

Huomautuksia

Tämä tutkimus (2735 S-Testo, Testosteroni, seerumista) on ensisijainen testosteronitutkimus miehille.

Naisille, tytöille ja prepubertaalisille (alle 16v) pojille suositellaan tutkimusta 11784 S -TestoMS, Testosteroni, massaspektrometrinen, seerumista.

Päivitetty 23.11.2023 / AMM

Sivun alkuun