Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sytomegalovirus, vasta-aineet, seerumista

2727 S -CMVAb

Osatutkimukset

S -CMVAbG, S -CMVAbM ja S -CMVAvi

Tiedustelut

Erityisanalytiikka Serologian laboratorio 040 635 63 78.

Indikaatiot

Sytomegalovirus (CMV)-infektioepäily.

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

5 ml kokoverta tai 2 ml seerumia. Pariseeruminäyte tarvittaessa 2-4 viikon kuluttua.

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Tutkimus voidaan tehdä myös likvorinäytteestä (tutkimuspyyntö 4749 Li-CMVAb). Menetelmä ei kuitenkaan ole validoitu likvorinäytteille. Likvorinäytteen rinnalle on välttämätöntä tutkia samanaikaisesti otettu seeruminäyte likvorin tulosten merkityksen arvioimista varten. Likvorinäyte otetaan steriiliin kierrekorkilliseen muoviputkeen (min. 0,5 ml). Likvorinäytteen säilytys ja lähetys kuten seeruminäytteen.

Menetelmä

Kemiluminometrinen IgG ja IgM vasta-ainemääritysmenetelmä. IgG:n aviditeettitutkimus tehdään näytteistä, jotka ovat sekä IgG että IgM positiivisia. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

7-10 työpäivän aikana.

Yleistä

Vasta-ainemääritys(S-CMVAb) soveltuu primaari-infektioiden diagnostiikkaan sekä elinsiirteiden luovuttajien ja vastaanottajien viruskantajuuden testaukseen.

CMV-reaktivaation/reinfektion diagnosoimiseksi sekä transplantaatio- tai immunosuppressiopotilaiden infektion ensisijaistutkimus on kvantitatiivinen CMV-PCR (P-CMVNh).

Tulkinta

Viitearvot:

CMVAbG (U/ml): negatiivinen <12, raja-arvo 12-14, positiivinen >14

CMVAbM (U/ml): negatiivinen <18, raja-arvo 18-22, positiivinen >22

CMVAvi (indeksi): matala (tuore infektio) <0,15, kohtalainen 0,15-0,25, korkea (vanha infektio) >0,25

Primaari CMV infektiossa syntyy sekä IgG että IgM vasta-aineita. CMV IgM säilyy positiivisena muutaman kuukauden, IgG vuosia. Reaktivaatiossa IgM vaste voi puuttua. IgG:n aviditeetti on matala primaari-infektion akuuttivaiheessa muutaman kuukauden ajan. Uusintainfektioissa (reinfektio/reaktivaatio)se on korkea. Tulokset kommentoidaan löydöskohtaisesti.

Päivitetty 15.08.2019 / KJ

Sivun alkuun