Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Streptococcus, viljely , nielueritteestä

2703 Ps-StrVi

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 1, p.040 6356308.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

A-ryhmän beta-hemolyyttisen streptokokin ja nielun patogeenisten C-ja G-ryhmän beta-hemolyyttisten streptokokkien osoittaminen nieluviljelystä. Streptokokkitonsilliittia, faryngiittia tai tulirokkoa epäiltäessä; oireettomien kantajien etsintä perheistä, laitoksista, sairaalainfektioiden yhteydessä ym.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, näytteenlaatu, näytteenottopaikka, mikrobilääkehoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu), mahdollinen immunosupressio ja perussairaudet , sekä lähettäjän yhteystiedot (myös puhelinnumero).

Näyte

Näyte otetaan potilaan tonsillojen pinnalta mahdollisista peitteistä ja nielun takaseinästä vanu tai rayon tikulla, joka lähetetään mikrobiologiseen laboratorioon joko

1) bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa (säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa 1 vrk.)

2) viljeltynä hajotusviljelmäksi streptokokkiverimaljalle. Päivystysaikana maljaa voidaan inkuboida osaston tai poliklinikan lämpökaapissa (+35-37 C) 1 - 2 vuorokautta, minkä jälkeen se lähetetään tulostettavaksi mikrobiologian laboratorioon.

Menetelmä

Viljely selektiiviselle streptokokkiverimaljalle. Herkkyysmääritys tehdään vain erikseen pyydettäessä. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su).

Tulkinta

Viljelyllä etsitään erityisesti A-ryhmän beta-hemolyyttistä streptokokkia. Myös muut nielupatogeeniset beta-hemolyyttiset C- ja G-ryhmän streptokokit huomioidaan. Nielupatogeenisten beta-hemolyyttisten streptokokkien kasvu nielunäytteestä nieluoireisella viittaa vahvasti streptokokki-infektioon. Jos näyte on kunnolla otettu, negatiivinen viljelytulos sulkee streptokokkitonsilliitin melko luotettavasti pois.

TULOS VALMIINA 1 - 3 vuorokaudessa

Huomautuksia

Viljely voi jäädä negatiiviseksi, jos potilaalla on ollut mikrobilääkehoito ennen näytteenottoa.

Päivitetty 01.12.2017 / KJ

Sivun alkuun