Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Streptococcus, viljely , nielueritteestä

2703 Ps-StrVi

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 1, p.040 6356308.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

A-ryhmän beta-hemolyyttisen streptokokin ja nielun patogeenisten C-ja G-ryhmän beta-hemolyyttisten streptokokkien osoittaminen nieluviljelystä. Streptokokkitonsilliittia, faryngiittia tai tulirokkoa epäiltäessä; oireettomien kantajien etsintä perheistä, laitoksista, sairaalainfektioiden yhteydessä ym.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, näytteenlaatu, näytteenottopaikka, mikrobilääkehoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu), mahdollinen immunosupressio ja perussairaudet , sekä lähettäjän yhteystiedot (myös puhelinnumero).

Näyte

Näyte otetaan potilaan tonsillojen pinnalta vanu tai rayon tikulla, joka lähetetään bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa mikrobiologiseen laboratorioon mahdollisimmam pian. Näyte säilyy huoneenlämmössä (max noin 1 vrk) tai jääkaapissa (max noin 3 vrk).

Menetelmä

Viljely selektiiviselle streptokokkiverimaljalle. Herkkyysmääritys tehdään vain erikseen pyydettäessä. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su).

Tulkinta

Viljelyllä etsitään erityisesti A-ryhmän beta-hemolyyttistä streptokokkia. Myös muut nielupatogeeniset beta-hemolyyttiset C- ja G-ryhmän streptokokit huomioidaan. Nielupatogeenisten beta-hemolyyttisten streptokokkien kasvu nielunäytteestä nieluoireisella viittaa vahvasti streptokokki-infektioon. Jos näyte on kunnolla otettu, negatiivinen viljelytulos sulkee streptokokkitonsilliitin melko luotettavasti pois.

TULOS VALMIINA 1 - 3 vuorokaudessa

Huomautuksia

Viljely voi jäädä negatiiviseksi, jos potilaalla on ollut mikrobilääkehoito ennen näytteenottoa.

Päivitetty 19.01.2018 / KJ

Sivun alkuun