Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Solut, pleuranesteestä

2657 Pf-Solut

Osatutkimukset

Pf-L/Liusk, Pf-L/Yksit ja Pf-Leuk

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Hannele Ylipahkala: hannele.ylipahkalaatnordlab.fi / 040 6356303, osastonylilääkäri Eeva-Riitta Savolainen: eeva-riitta.savolainenatnordlab.fi / 040 6356297 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Pleuranestekertymän syyn arvionti

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 0.5 ml pleuranestettä EDTA-putkeen. Näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä tai 24 tuntia jääkaapissa. Näytteeksi soveltuu myös 0.5 ml pleuranestettä litium-hepariiniputkeen, jolloin näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä.

LÄHETYS: Näyte lähetetään huoneenlämmössä jos se on perillä laboratoriossa 1 tunnin kuluessa näytteenotosta, muuten jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Valkosolut lasketaan virtaussytometrisesti tai Burkerin kammiossa. Jos leukosyyttejä on yli 100 x 106/l, tehdään näytteestä leukosyyttien erittelylaskenta (yksi- ja liuskatumaiset). Vastauksena ilmoitetaan solulaskijalta tumallisten solujen määrä (solua x E6/l) ja mikroskopoiden valkosolujen määrä (solua x E6/l). Solulaskijalta ilmoitetaan tumallisten solujen määrä, sillä solulaskija voi laskea esimerkiksi mesoteelisolut valkosoluiksi. Näytteet, joissa on >15 % mesoteelisoluja, makrofageja tai mahdollisesti pahanlaatuisia soluja, tarkastellaan mikroskopoiden. Mahdollinen erittelylaskennan tulos ilmoitetaan prosentteina.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Pleuranesteen leukosyyttipitoisuudella ja niiden erittelyllä on merkitystä erilaisten tulehdusten arvioinnissa.

Kasvainten arvioinnissa tulee käyttää pleuranesteen irtosolututkimusta (Pf-Syto).

Tulkinta

Viiteväli

 Pf-Leuk
             kaikki  1400 - 3700 E6/l

Erittelylaskenta (tehdään kun leukosyyttien määrä on yli 100 x 106/l):

 Pf-L/Yksit
             kaikki  99 - 100 %
 Pf-L/Liusk
             kaikki  0 - 1 %

Pleuranesteessä voi esiintyä neutrofiilejä (tyypillinen infektioissa), eosinofiilejä, lymfosyyttejä (esim. tuberkuloosissa tai maligniteeteissä), monosyyttejä, makrofageja, plasmasoluja, mesoteelisoluja (elimistön onteloa vuoraava endoteelisolu) ja pahanlaatuisia soluja.

Laboratorio lisää tarvittaessa näytteeseen vakiolauseen POSO (= Mahdollisesti poikkeavia soluja), jos näytteessä on yhtään atyyppisiä soluja tai runsaasti muita poikkeavia soluja, joita ei voida tunnistaa virtaussytometrisesti tai mikroskopoiden.

Solukasaumia sisältävästä tai vanhentuneesta näytteestä annetaan lausuntovastaus.

Pleuranesteen leukosyyttipitoisuudella ja niiden erittelyllä on merkitystä erilaisten tulehdusten arvioinnissa. Kasvainten arvioinnissa käytetään irtosolututkimusta (Pf-Syto). Pleuranestettä voi erittyä myös ilman tulehdusta tai kudosvauriota (transsudaatti).

Huomautuksia

Solukasaumia sisältävästä tai vanhentuneesta näytteestä annetaan lausuntovastaus. Mahdolliset atyyppiset solut kommentoidaaan lausunnolla. Virtaussytometrilta sekä Burkerin kammiosta vastataan kaikki tumalliset solut leukosyytteina.

Päivitetty 02.01.2024 / TIM

Sivun alkuun