Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Solut, askitesnesteestä

2651 As-Solut

Osatutkimukset

As-L/Liusk, As-L/Yksit ja As-Leuk

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Hannele Ylipahkala: hannele.ylipahkalaatnordlab.fi / 040 6356303, osastonylilääkäri Eeva-Riitta Savolainen: eeva-riitta.savolainenatnordlab.fi / 040 6356297 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Vatsaontelon nestekertymän syyn selvittely

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 0.5 ml askitesnestettä EDTA-putkeen. Näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä tai 24 tuntia jääkaapissa. Näytteeksi soveltuu myös 0.5 ml askitesnestettä litium-hepariiniputkeen, jolloin näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä.

LÄHETYS: Näyte lähetetään huoneenlämmössä jos se on perillä laboratoriossa 1 tunnin kuluessa näytteenotosta, muuten jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Valkosolut lasketaan virtaussytometrisesti tai Burkerin kammiossa. Jos leukosyyttejä on yli 100 x 106/l, tehdään näytteestä leukosyyttien erittelylaskenta (yksi- ja liuskatumaiset). Vastauksena ilmoitetaan valkosolujen määrä (solua x E6/l) sekä mahdollinen erittelylaskennan tulos (prosentuaaliset osuudet).

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Askitesta erittyy vatsaonteloon tulehdus- ja kasvaintaudeissa sekä maksan vajaatoiminnan yhteydessä. Leukosyyttien pitoisuutta ja erittelyä käytetään tulehdusten arviointiin. Kasvaintaudeissa tulee käyttää patologian laboratoriossa tehtävää irtosolututkimusta (As-Syto).

Tulkinta

Askitesta erittyy vatsaonteloon tulehdus- ja kasvaintaudeissa sekä maksan vajaatoiminnan yhteydessä. Leukosyyttien pitoisuutta ja erittelyä käytetään tulehdusten arviointiin.

Solukasaumia sisältävästä tai vanhentuneesta näytteestä annetaan lausuntovastaus. Atyyppisistä soluista annetaan lausuntovastaus.

Huomautuksia

Virtaussytometrisesti ja Burkerin kammiosta vastataan kaikki tumalliset solut leukosyytteina. Atyyppisista soluista annetaan lausunto.

Päivitetty 20.11.2020 / TIM

Sivun alkuun