Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Rasvahapot, vapaat, seerumista, paastotilassa

2561 fS-FFA

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio/aineenvaihduntataudit, puh. 040 6356374

Asiantuntijat

kemisti Tarja Puolakanaho: tarja.puolakanahoatnordlab.fi / 040 6356 293 ja osastonylilääkäri Onni Niemelä: onni.niemelaatnordlab.fi / 0406356469

Indikaatiot

Lipolyysin aktiviteetin arvioiminen

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia (min 0,2 ml seerumia), joka erotetaan 30 minuutin kuluessa näytteenotosta. Erotettu seerumi säilytetään jääkaappilämpötilassa ja analysoidaan 2 tunnin kuluessa näytteenotosta tai seeruminäyte pakastetaan. Näyte säilyy -20 asteessa 2 kk ja -70 asteessa vuoden. Kerran sulanutta näytettä ei saa pakastaa uudelleen. Näytteessä ei saa olla hepariinia.

LÄHETYS Seeruminäyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Vapaat rasvahapot määritetään entsymaattisella fotometrisellä menetelmällä.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Yleistä

Rasvahapot ovat tärkeä substraatti elimistön energiatuotannossa. Vapaat rasvahapot muodostuvat rasvakudoksen triglyseridien hajotessa. Veressä vapaat rasvahapot ovat sitoutuneet suurimmaksi osaksi albumiiniin. Adrenaliini, kasvuhormoni ja glukokortikoidit lisäävät lipolyysiä, kun taas insuliini estää sitä.

Viitearvot

kaikki 0.08 - 0.7 mmol/l

Tulkinta

Seerumin vapaiden rasvahappojen pitoisuus on suurentunut paastossa ja diabeteksessä sekä muissa tiloissa, joissa lipolyysi on kiihtynyt.

Päivitetty 06.07.2017 / TIM

Sivun alkuun