Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
2561 | fS-FFA |
Erityisanalytiikan laboratorio/aineenvaihduntataudit, puh. 040 6356374
apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagynordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Eevastiina Marjoniemi: eevastiina.marjonieminordlab.fi / 044 4394810
Lipolyysin aktiviteetin arvioiminen
Vähintään 10 tunnin paasto.
Seerumi-geeliputki 5 ml
NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia (min 0,2 ml seerumia), joka erotetaan 45 minuutin kuluessa näytteenotosta. Erotettu seerumi pakastetaan välittömästi. Näyte säilyy -20 asteessa 2 kk ja -70 asteessa vuoden. Kerran sulanutta näytettä ei saa pakastaa uudelleen. Näytteessä ei saa olla hepariinia.
LÄHETYS Seeruminäyte lähetetään pakastettuna.
Vapaat rasvahapot määritetään entsymaattisella fotometrisellä menetelmällä.
Kerran viikossa
Kahden viikon kuluessa
Rasvahapot ovat tärkeä substraatti elimistön energiatuotannossa. Vapaat rasvahapot muodostuvat rasvakudoksen triglyseridien hajotessa. Veressä vapaat rasvahapot ovat sitoutuneet suurimmaksi osaksi albumiiniin. Adrenaliini, kasvuhormoni ja glukokortikoidit lisäävät lipolyysiä, kun taas insuliini estää sitä.
kaikki | 0.08 - 0.7 | mmol/l |
Seerumin vapaiden rasvahappojen pitoisuus on suurentunut paastossa ja diabeteksessä sekä muissa tiloissa, joissa lipolyysi on kiihtynyt.
Päivitetty 10.03.2021 / TP